Υπουργοί και Αιρετοί σταματούν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, στους αιγιαλούς και στα δάση

Ήταν όλοι εκεί. Ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και κάποιοι βουλευτές της περιοχής. Όταν οι μπουλντόζες έφθασαν στην περιοχή «Περιβολάκια» της Ραφήνας, από κοινού με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της περιοχής έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τις εμποδίσουν. Φώναξαν, έσπρωξαν, απείλησαν, λιποθύμησαν μπροστά στις ρόδες. Και τελικά τα κατάφεραν.
Τις επόμενες ημέρες ξεκίνησε η… δεύτερη φάση του «αγώνα»: τηλέφωνα σε υπουργούς και βουλευτές. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ: λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (που είναι υπεύθυνη για κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλό) να αναβάλει επ’ αόριστον την κατεδάφιση στη Ραφήνα (να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την ιστορία το υπουργείο Περιβάλλοντος λάμπει διά της απουσίας του). «Επειδή η περιοχή αυτή (σ.σ. τα Περιβολάκια Ραφήνας) είναι ένας ολόκληρος συνοικισμός και τα σπίτια αυτά (σ.σ. τα προς κατεδάφιση αυθαίρετα) βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια του, αποφασίσαμε να μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να δημοσιευτούν οι δασικοί χάρτες», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Κουρουμπλής. «Η Πολιτεία πρέπει κάποτε να πάρει τις ευθύνες της. Η Πολιτεία έδωσε δικαίωμα να γίνουν οικόπεδα και να κατατμηθούν και έρχεται μετά από τόσα χρόνια να διώξει τους ανθρώπους».

Φταίνε οι δασικοί χάρτες!

Ανάλογες είναι και οι απόψεις του βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, ο οποίος πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Ραφήνα. «Αν δεν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο» λέει στην «Κ». «Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν εδώ και 30 χρόνια. Πρέπει οι κατεδαφίσεις να σταματήσουν, είναι απάνθρωπες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνεργοι και συνταξιούχοι, η περιοχή είναι πλέον συνοικισμός. Το κράτος τόσα χρόνια δέχεται ότι είναι σύννομοι, έχουν δρόμους, τηλέφωνα, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ». Πιο «προχωρημένη» είναι η άποψη της Περιφέρειας Αττικής. Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου προειδοποίησε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να σταματήσουν άμεσα… όλες τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική! «Σας ενημερώνουμε ότι οι εντολές κατεδαφίσεων συνεχίζονται, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες».

Ήδη έχει σταλεί νέα εντολή κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής στη θέση Πράσινος Λόφος της κοινότητας Αρτέμιδας (Λούτσας) στην Ανατολική Αττική για τις 19/10/2015» αναφέρει στη χθεσινή του επιστολή. «Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και είναι εξαιρετικά πιθανός ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων λόγω της μεγάλης αντίδρασης – αγανάκτησης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία. Παρακαλούμε μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος να δοθεί προσωρινή αναστολή» καταλήγει».

Οι παραδοξότητες στην υπόθεση αυτή είναι πολλές. Τι κι αν τα επίμαχα κτίρια στα Περιβολάκια της Ραφήνας έχουν χαρακτηριστεί οριστικά και τελεσίδικα αυθαίρετα (δηλαδή με αποφάσεις δικαστηρίων) από το 1994; Ο υπουργός, οι βουλευτές και οι λοιποί προστάτες των παρανομούντων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση βρίσκεται σε κάποιου είδους αδιευκρίνιστη εκκρεμότητα. Το δε επιχείρημα περί δασικών χαρτών είναι επιεικώς αστείο, για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση… του τι είναι ένας δασικός χάρτης. Στη διαδικασία κατάρτισης ενός δασικού χάρτη, λοιπόν, οι πράξεις χαρακτηρισμού των δασαρχείων (δηλαδή τι θεωρείται δασικό και τι όχι, βάσει του οποίου εκδίδονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, οι διοικητικές αποβολές κ.λπ.) λαμβάνονται ως δεδομένα, δηλαδή δεν αλλάζουν. Επομένως, ο δασικός χάρτης της Ραφήνας δεν πρόκειται να δείξει κάτι διαφορετικό. Να σημειωθεί δε ότι όλοι οι δασικοί χάρτες της Ανατολικής Αττικής έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις υπηρεσίες του κράτους από τον Μάιο του 2010, όμως δεν έχει αναρτηθεί (ή κυρωθεί) ούτε ένας!

Εν πάση περιπτώσει, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (μαζί με κάποιες, ελάχιστες άλλες στην υπόλοιπη χώρα) ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς. Οι προσπάθειές της αντί να τυχαίνουν της απόλυτης υποστήριξης των εκάστοτε κυβερνώντων και τοπικών αρχόντων, υπονομεύονται.

Πλήθος τροπολογιών

Φυσικά, ο λαϊκισμός δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Γιάννης Μανιάτης – Νικ. Ταγαράς) δέχθηκε πλήθος τροπολογιών βουλευτών για αναβολή κατεδάφισης αυθαιρέτων: Για παράδειγμα, οι κατεδαφίσεις στο Μικρολίμανο του Πειραιά αναβλήθηκαν με τροπολογία του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου (Ν.Δ. Α΄ Πειραιά). Οι κατεδαφίσεις στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά με τροπολογία των Χρήστου Γκόγκα (ΠΑΣΟΚ Αρτας), Νίκου Τσούκαλη (ΔΗΜΑΡ Αχαΐας) και Κώστα Δαμαβολίτη (ΑΝΕΛ Ηρακλείου). Και οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά… και την τελευταία: για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών) κατέθεσε τροπολογία υπέρ της νομιμοποίησης όλων των παρανόμων νεκροταφείων. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι οι αυθαιρετούντες στην Αττική, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι: εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλά χέρια.

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.