Το Οβριόκαστρο της Ρόδου

Πάσχος Μανδραβέλης

Του Πάσχου Μανδραβέλη, έντυπη Καθημερινή

Είναι νόμος: Όλες οι επενδύσεις στην Ελλάδα ρυπαίνουν και όσες  δεν ρυπαίνουν βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε περιοχές ανείπωτου κάλλους. Πέραν αυτών υπάρχουν και οι περιοχές με «λούστρες», και όσοι δεν γνωρίζουν τη λέξη μπορούν  να ανατρέξουν σε μια παλιά ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του για τη δημιουργία ενός μεταλλείου πάνω στις βουνοκορφές: «Οι λούστρες (φυσικές λίμνες επάνω στο βουνό) που υπάρχουν στην περιοχή της σχεδιαζόμενης εξόρυξης είναι βασικές για το ξεδίψασμα των ζώων, που αν περικυκλωθούν από εργοτάξια μεταλλείων, δεν θα μπορούν  να συνεχίσουν να έχουν την ίδια λειτουργικότητα, .. » (Βουλή 25.2.2010).

Κατόπιν τούτων, είναι φυσικό ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν θα άφηνε μια ζωτική επένδυση στη Ρόδο να περάσει ατιμώρητη. Αναφερόμαστε στην έκταση στην περιοχή Αφάντου, που το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με το Ταμείο, ο Χώρος «είναι κατάλληλος για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής, γύρω από το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ, σε έναν καθιερωμένο τουριστικό προορισμό με
παγκόσμια αναγνωρισιμότητα… »,

Η αξιοποίηση της έκτασης, αφού πέρασε από μύρια γραφειοκρατικά κύματα, κατακυρώθηκε σε ένα επενδυτικό σχήμα με Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι σχεδίαζαν επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι που το ΚΑΣ αποφάσισε ότι τα 200 στρέμματα δεν είναι αρκετά και μεγάλωσε τον αρχαιολογικό Χώρο σε 10.000 στρέμματα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας εκτείνεται σε 6.500 στρέμματα
(ΣΚΑΪ 26.4.2016).

Ο κ. Αριστείδns Μπαλτάs εξέδωσε υπουργική απόφαση και όπως λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκοs, ο νέος αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει με την έκταση της επένδυσης: «Μια απλή εξέταση του Χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση, καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά την επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει τη γνώση των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει».

Κάποιοι πιθανολογούν ότι τα αρχαία είναι μέρος του Οβριόκαστρου της Κερατέας. Για όσους δεν θυμούνται, το Οβριόκαστρο είναι εκείνος ο μυθικός αρχαιολογικός χώρος που ανακάλυψαν οι συνιστώσες της παλαβής Αριστεράς, εκεί ακριβώς όπου θα γινόταν επεξεργασία απορριμμάτων και υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην ανατολική Αττική.

Τώρα, ο γιγαντιαίος αρχαιολογικός χώρος του κ. Μπαλτά θα δημιουργήσει νέο προβλήματα σε μια οικονομία που παραπαίει και πρέπει να ζήσει από τον τουρισμό. Όπως λέει και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: «Το νησί μας Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου … Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο, αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία στέλνει το μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας, που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια χώρα που έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα».

Και λίγα λέει ο άνθρωπος …


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.