Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τα ιχθυοτροφεία “Καστελόριζο” (VIDEO)

Αίτημα της εταιρείας «Καστελόριζο» εξέτασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την Πέμπτη 25/1/2018, με θέμα τη μετακίνηση της εγκατάστασης κατά 50 μέτρα, ανατολικά της σημερινής θέσης, αλλά και επέκταση της ώστε η νέα μονάδα να καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση 29,76 στρεμμάτων με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 462,12 τόνους από 230 τόνους που είναι σήμερα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης, ο οποίος ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε ομόφωνα την Τετάρτη 24/1/2018, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της “Καστελόριζο Α.Ε.”. Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος η εταιρεία «Καστελόριζο» έχει επεκτείνει αυθαίρετα τις εγκαταστάσεις της, παραβαίνοντας την άδεια που της έχει χορηγηθεί και έχει καταπατήσει χερσαία έκταση η οποία ανήκει στον Δήμο Σαρωνικού. Ο Δήμαρχος επίσης ανέφερε ότι στα νομιμοποιητικά έγγραφα του αιτήματος της «Καστελόριζο», συμπεριλαμβάνεται απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας του 2013, βάσει της οποίας αποδέχεται την μετεγκατάσταση της επιχείρησης στις ακτές του Σαρωνικού (Παλαιάς Φώκαιας, στη θέση Κασιδιάρα). Η απόφαση αυτή, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, έχει ανακληθεί από την Κοινότητα αλλά και τον Δήμο. Πρόκειται για την παραποιημένη απόφαση (διαβάστε εδώ) επί προεδρίας Γιώργου Λάμπρου και αντιδημαρχίας Μανώλη Τσαλικίδη, για την οποία έχει γίνει προσφυγή στην δικαιοσύνη, από δημότες του Σαρωνικού (διαβάστε εδώ).

Να θυμίσουμε, ότι σε εκδήλωση της επιτροπής πολιτών, ενάντια στην μετεγκατάσταση του ιχθυοτροφείου στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας, σε επιστολή που είχε στείλει η εταιρεία, είχε υποσχεθεί ότι προκειμένου να μειώσει την ρύπανση (την οποία παραδεχόταν), θα μείωνε την παραγωγή της ή οποία ανερχόταν στους 190 τόνους ετησίως. Τότε την είχε ήδη αυξήσει σε 230 τόνους και τώρα ζητάει την περαιτέρω αύξηση στους 462 τόνους (Διαβάστε εδώ).

Η εισήγηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία βασίστηκε μεταξύ άλλων και στην παραποιημένη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου ήταν θετική, αλλά μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον Δήμαρχο ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Αναγνωστόπουλος τροποποίησε την εισήγησή του και πρότεινε τελικά την απόρριψη του αιτήματος,  πρόταση που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Η Επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αγνόησε προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (επί Σγουρού), η οποία απέρριπτε ομόφωνα την μετεγκατάσταση του ιχθυοτροφείου στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας (Διαβάστε εδώ), Επίσης, σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Γενική Δ/νση Ποιότητας Ζωής (Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής), διαπίστωσε πλήθος παρατυπιών και παραβάσεων της άδειας λειτουργίας του ιχθυοτροφείου και επέβαλε πρόστιμο 5.000 € τα οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ, ουδέποτε καταβλήθηκαν και βέβαια δεν επανορθώθηκαν οι παραβάσεις (διαβάστε εδώ).  

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και του Δημοτικού συμβουλίου είναι γνωμοδοτικές και επομένως το αίτημα της «Καστελόριζο» και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε για έγκριση μπορεί να γίνει δεκτή με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή με υπουργική Απόφαση., όπως και με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιτράπηκε η μετεγκατάστασή της από την νήσο Πάτροκλος. 

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός του Δημάρχου και στενών συνεργατών του παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νάσος Παπουτσής και ο διαχειριστής του Αττικού Παρατηρητή κ. Άγγελος Φραγκόπουλος, ως μέλος της ομάδας που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, για την παραποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Κοινοτικού συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου ο οποίος ήταν στην συνεδρίαση, αποχώρησε πριν συζητηθεί το θέμα, προφανώς για να μην αναγκαστεί να πάρει θέση.

Άρθρο της έντυπης έκδοσης του Αττικού Παρατηρητή σχετικά με την παραποίηση των πρακτικών της Κοινότητας παλαιάς Φώκαιας στις σελίδες 11. 12.& 13

Σχετικά άρθρα:

  1. Απορρίφθηκε ομόφωνα η μετεγκατάσταση των πλωτών εγκαταστάσεων της ιχθυοκαλλιέργειας Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. στις ακτές του Σαρωνικού
  2. Αποκαλύφθηκε παραποίηση των πρακτικών του Κοινοτικού Συμβουλίου της Φώκαιας, προς όφελος ιδιώτη επιχειρηματία
  3. Προκαταρκτική εξέταση, για την παραποίηση των πρακτικών της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, παρήγγειλε η Εισαγγελία
  4. Ομόφωνο OXI της Περιφέρειας Αττικής στην μεταφορά της ιχθυοκαλλιέργειας από τον Πάτροκλο στις ακτές της Φώκαιας
  5. Επιβολή προστίμου 4.000 € στην ιχθυοκαλλιέργεια Καστελόριζο – Εμπορική ΑΕ, για παράνομη λειτουργία
  6. Μεταφέρουν τις Ιχθυοκαλλιέργειες από τον Πάτροκλο στην Παλαιά Φώκαια
  7. Στις καλένδες η «προσφυγή» του Τσαλικίδη κατά της εγκατάστασης της Ιχθυοκαλλιέργειας στην Παλαιά Φώκαια
  8. Οξύτατη επίθεση σε βάρος του Τσαλικίδη από Εξωραϊστικούς Συλλόγους του Σαρωνικού με αφορμή τις Ιχθυοκαλλιέργειες
  9. Την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ενέργειες του Τσαλικίδη για τα Ιχθυοτροφεία, εκφράζουν φορείς της Παλαιάς Φώκαιας και της Αναβύσσου
  10. Συνεχίζει την εγκατάστασή της η ιχθυοκαλλιέργεια, συνεχίζεται και η παραπλάνηση των πολιτών από τον Τσαλικίδη
  11. Μανώλης Τσαλικίδης: Τα κατάφερε. Μετέφερε τα ιχθυοτροφεία στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας
  12. Δελτίο Τύπου Επιτροπής Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών σχετικά με τα Ιχθυοτροφεία
  13. Παραδέχεται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές από το Ιχθυοτροφείο η Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. και υπόσχεται “μείωση” της δυναμικότητας
  14. Βρίθει παραβάσεων το ιχθυοτροφείο στο 60 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών Σουνίου Κασιδιάρα), σύμφωνα με έκθεση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (VIDEO)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.