Στο «σφυρί» ολόκληροι Δήμοι από τους «γύπες» του Τσίπρα & η ΚΕΔΕ εκλιπαρεί τον Κουρουμπλή για …μικροτακτοποιήσεις

Λογότυπο ΚΕΔΕΗ για άλλη μια φορά άτακτη υποχώρηση και συνθηκολόγηση άνευ όρων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τρόικα , εξαιτίας των παιδαριωδών  διαπραγματεύσεων που διεξάγει , οδηγεί σε ξαφνικό « θάνατο» δεκάδες δήμους . Οι  δυσμενέστατες αλλαγές που επέφερε για τα «κόκκινα δάνεια» με τροπολογίες που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χθες Πέμπτη και ψήφισε  fast truk, στο νόμου είχε ψηφίσει μόλις πριν 10 ημέρες,  οδηγούν στο ξεπούλημα αντί πινακίου φακής των περιουσιακών στοιχείων αυτών των δήμων.

Ακόμα και στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου αποκαλούσε « γύπες»  αυτά τα funds και υποσχόταν ότι δεν θα  «παρέδιδε» ποτέ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε στεγαστικών και πρώτη κατοικίας είτε επιχειρηματικών .

Βεβαίως , όπως και σ΄όλα τ΄άλλα που είχε υποσχεθεί , έπραξε ακριβώς το αντίθετο . Αυτό δε που τον διαφοροποιεί από τις προηγούμενες μνημονιακές επίσης κυβερνήσεις , είναι η ευκολία και προθυμία , με την οποία σπεύδει να μεταλλάξει ουσιαστικά και όχι απλώς να τροποποιήσει , νομοθετήματα ακόμη και αν τα έχει ψηφίσει την …προηγουμένη

Αυτό έπραξε και με τα κόκκινα δάνεια . Όχι μόνο η προσωπική του δέσμευση , από το βήμα της Βουλής, για εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων πυρόπληκτων και κάποιων άλλων ειδικών κατηγορών , πήγε περίπατο , μόλις «έβηξε» η τρόικα , με την οποία κατά τα άλλα διεξάγει «υπερήφανη διαπραγμάτευση» αλλά παρέδωσε και στους «γύπες» τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δήμων , ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων και Οργανισμών , που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό ( από τις συγκοινωνίες μέχρι …το ΣΕΦ).

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά , την ημέρα αυτή που κατέθεσε και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφιζαν « και με τα δυο χέρια» στη Βουλή , ο κ. Τσίπρας , στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε δήλωνε, με απύθμενο θράσος  « πετύχαμε την αξιολόγηση χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές που είχαμε θέσει»!!!

Τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης , οι δήμοι παρά τις περικοπές , μπόρεσαν να σταθούν όρθιοι και να μπορούν να ασκήσουν σημαντικό κοινωνικό έργο για δυο κυρίως λόγους . Ο πρώτος είναι λόγω του PSI και τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν , με τα οποία εξοφλήθηκαν όλα τα ληξιπρόθεσμα που υπήρχαν από …ιδρύσεώς τους.

Ο δεύτερος , ήταν η γενναία ρύθμιση των δανείων τους. Τόσο με την επιμήκυνσή τους, όσο και με τη μείωση των επιτοκίων καθώς και το πάγωμα της αποπληρωμής του κεφαλαίου τους , μέχρι πρόσφατα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τουλάχιστον είκοσι δήμοι , μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους πολύ μεγάλους ( όπως πχ ο Πειραιάς) βρίσκονται στην « κόκκινη» ζώνη  και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι με « δημιουργική λογιστική» παρουσιάζονται ισοσκελισμένοι , θα είναι τα πρώτα θύματα των πάλαι ποτέ για τον κ. Τσίπρα « γυπών».

Από την στιγμή μάλιστα που τους δίνεται να αναπροσαρμόσουν σημαντικούς όρους των δανείων αυτών , όπως αύξηση επιτοκίου, είναι εύκολο να αντιληφθούν ότι πρόκειται για τα « φιλέτα»  από όλα τα δάνεια που θα αγοράσουν «κοψοχρονιά» από τις τράπεζες ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων . Πολύ δε περισσότερο αν συνυπολογιστεί σ΄αυτά η ακίνητη και άλλη περιουσία που κατέχουν και την οποία αμέσως  αυτά τα funds θα σπεύσουν να « αξιοποιήσουν»- εκποιήσουν μέσω…πλειστηριασμών ή διεθνή διαγωνισμών .

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν , η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ,  κάθε άλλο παρά ανησυχεί για  αντιδράσεις από πλευράς Αυτοδιοίκησης.

Τόσο η ΚΕΔΕ, παρότι σ΄αυτήν έχει απόλυτη  πλειοψηφία η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ όσο και μεμονωμένα δήμαρχοι ( ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ , πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην ΔΗΜΑΡ), δηλώνουν απρόθυμοι όχι μόνο για κινητοποιήσεις αλλά και απλώς να …συζητήσουν αυτό το  θέμα . Όπως και τα άλλα δυσμενή για την Αυτοδιοίκηση που προβλέπει το νέο Μνημόνιο ( «κόφτης» με τα μέτρα να έχουν την έγκριση της τρόικας, απαλλαγή από δηματικά τέλη των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κ.α ).

Η « γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ, μ΄επικεφαλής τον κ. Πατούλη , έχει προτάξει την προώθηση νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών με «φωτογραφικές» και άλλες μικροτακτοποιήσεις – που σ΄ όρισμένες όμως περιπτώσεις «βγάζουν μάτι» , αποδεικνύοντας πόσο  κατώτερη των περιστάσεων είναι .


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.