Πολιτικά παραλειπόμενα του Δήμου Σαρωνικού – Οκτώβριος 2016

%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%af%ce%bd%cf%89

Το πολιτικό γεγονός του τελευταίου διμήνου στον Σαρωνικό, συνεχίζει να είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εγκρίνει την πρόταση του Δημάρχου κ. Σωφρόνη, για την δημιουργία του Κέντρου «Ανασαίνω» στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων. Οι ενημερώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμαρχος Σαρωνικού, στις δημοτικές ενότητες, είναι εξαιρετικές, τεκμηριωμένες πολιτικά αλλά και στοχευμένες στην ουσία, χρησιμοποιώντας ως σύνθημα την φράση: «Επιλέγουμε να δώσουμε λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα και όχι απραξία».

Δεν μπορούμε παρά να συγκρίνουμε την τακτική που ακολουθεί ο Γιώργος Σωφρόνης, με αυτήν που ακολουθούσε ο προκάτοχός του, Πέτρος Φιλίππου, όταν πλάσαρε την Γερακίνα, αλλά και την Ψυττάλεια. Ο σημερινός Δήμαρχος οργανώνει εκδηλώσεις σε όλες τις κοινότητες, ενημερώνει και ακούει τις παρατηρήσεις των δημοτών, πριν γίνει η τελική εκδήλωση, όπου θα παρατεθούν τα τεχνικά στοιχεία του έργου, πράγμα που είναι το πιο ενδιαφέρον και το πλέον κρίσιμο τμήμα της όλης προσπάθειας.

%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%ce%b2%ce%af%cf%89Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν οργανωμένα και κάτοικοι των Καλυβίων, οι οποίοι αντιτίθενται στο έργο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «χαβούζα» η οποία θα κατασκευαστεί 300 μέτρα από τα σπίτια τους!!!. Σε όλες τις εκδηλώσεις κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο και παίρνουν τις ίδιες απαντήσεις.  Στην Φώκαια, μάλλον δεν τους άντεξε άλλο ο Δήμαρχος και αρνήθηκε να τους δώσει το λόγο.

Και ευτυχώς, γιατί το μεταφερόμενο κλίμα αντιπαράθεσης, δεν θα είχε ενδεχομένως καλή εξέλιξη, μια και υπήρχαν οξυμένα πνεύματα και μεταξύ των Φωκιανών. Κάποιοι απ΄ αυτούς έλεγαν, «δεν θυμόμαστε να είχαμε καμία συμπαράσταση από κατοίκους άλλων  κοινοτήτων, όταν ο Φιλίππου και ο Τσαλικίδης είχαν αποφασίσει να χωροθετήσουν το ΚΕΛ στην Γερακίνα, σε απόσταση 250 μέτρων από τα σπίτια μας».

Όμως κατά την άποψή μας, δεν τίθεται κανένα θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτών, σε όποια κοινότητα και αν κατοικούν. Πιστεύουμε ότι όπου και να κατασκευαστεί αυτό το έργο, πρέπει να είναι σύγχρονο, άρτιο και να μην προκαλεί καμία απολύτως όχληση στους κατοίκους των πλησιέστερων περιοχών. Γιατί αν ενοχλεί κάποιους, τότε ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΛΟΥΣ.

Στα Καλύβια ζουν φίλοι μας, συγγενείς μας και κάποιοι έχουν εκεί τις περιουσίες τους, που δεν πρέπει να υποβαθμιστούν εάν αυτό το έργο είναι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας ή θα έχει κακοτεχνίες.  Γι΄ αυτό έχει υποχρέωση ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά, που έχει αναλάβει το βάρος αυτής της καμπάνιας υπέρ του έργου, να αποδείξει ότι οι όποιοι φόβοι προέρχονται μόνο από άγνοια και προκαλούνται από σκοπιμότητα, αυτών που δεν κατάφεραν επί 25 χρόνια να κατασκευάσουν ένα τόσο μεγάλο έργο και να λύσουν ένα κορυφαίο πρόβλημα.

Ανοιχτή πρόκληση απεύθυνε ο Δήμαρχος προς όσους αντιδρούν στην χωροθέτηση του έργου στο ΒΙΟΠΑ, να προτείνουν συγκεκριμένη λύση για το αποχετευτικό και όχι να προτείνουν ξαναζεσταμένο φαγητό και λύσεις που δεν έχουν καμία προοπτική. Και η πρόκληση απευθύνθηκε προς τον πρώην Δήμαρχο κ. Πέτρο Φιλίππου, στέλνοντάς του το μήνυμα, ότι αν καταφέρει να δεχτούν τα λύματα στην Ψυττάλεια, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αλλάξει «ΧΘΕΣ».

Με το βαμβάκι τον έσφαξε τον πρώην Δήμαρχο κ. Φιλίππου ο νυν Δήμαρχος κ. Σωφρόνης. Ο κ. Φιλίππου αγωνίστηκε πραγματικά για να μεταφερθούν τα λύματα στην Ψυττάλεια, ανέφερε επανειλημμένα. Αλλά όπως ο ίδιος είπε στην εκδήλωση των Καλυβίων, τρεις κυβερνήσεις και τέσσερις Υπουργοί αρνήθηκαν να υπογράψουν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Δεκατέσσερις Αντιπεριφερειάρχες και η Περιφερειάρχης Δούρου ψήφισαν ΟΧΙ στην «λύση» Ψυττάλεια. Η κυβέρνηση του κ. Φιλίππου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, ας τους πείσει να μεταφέρουμε τα λύματα στην Ψυττάλεια. Και κατέληξε, Αν δεν μπορούν λοιπόν να το καταφέρουν αυτό, να πάψουν να παίζουν με τις αντοχές του κόσμου, ας πάψουν να καταδικάζουν τους συμπολίτες μας να ζουν δίπλα στους βόθρους.

Εμείς θα περιμένουμε να ακούσουμε, τι ενέργειες έχει κάνει ο πρώην Δήμαρχος κ. Φιλίππου, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, για να βρει άλλη βιώσιμη λύση για το αποχετευτικό, αφού αντιδρά στην χωροθέτηση στο ΒΙΟΠΑ και να «ηγείται» της κίνησης Καλυβιωτών ενάντια στην «Χαβούζα» την οποίοι έχουν συστήσει στα Καλύβια και διατηρούν γραφείο «ενημέρωσης του κοινού».

%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82Θα περίμενε κάποιος, στην ενημερωτική εκδήλωση της Παλαιάς Φώκαιας, να πάρει το λόγο ο πρώην Κοινοτάρχης, πρώην Αντιδήμαρχος και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μανώλης Τσαλικίδης. Ο κ. Τσαλικίδης θιασώτης της χωροθέτησης του ΚΕΛ στην Γερακίνα, πρωτοστάτης της μεταφοράς των λυμάτων, στο Λαύριο και στην Ψυττάλεια,  ο οποίος αντιδρά στην πρόταση για το ΒΙΟΠΑ, θα έπρεπε να εξηγήσει μπροστά στους συμπολίτες του, που τον στήριξαν επί 8 χρόνια, τι προτείνει και πως θα το πετύχει. Όμως προτίμησε να σιωπήσει και γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί, δεν μας εξέπληξε καθόλου. 

Υπογραφές συγκέντρωναν κάποιοι στα Καλύβια, εκ των αντιδρώντων στην χωροθέτηση στο ΒΙΟΠΑ, σε ψήφισμα υπέρ του να κατασκευαστεί το ΚΕΛ στην Γερακίνα (Δείτε εδώ). Η κίνηση αυτή προφανώς είναι μια ανόητη προσπάθεια εναντίον της Φώκαιας και βέβαια δείχνει εκδικητικότητα η οποία είναι τουλάχιστον άδικη και δεν μπορεί να εκφράζει τους κατοίκους των Καλυβίων. Το ότι αντέδρασαν οι Φωκιανοί στην χωροθέτηση του ΚΕΛ στην Γερακίνα, δεν σημαίνει ότι είναι υπεύθυνοι για την χωροθέτησή του σε κάποιο άλλο μέρος. 

Η πρόταση για την χωροθέτηση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, είχε διατυπωθεί το 2011, από την επιτροπή πολιτών που είχε συσταθεί για το ΚΕΛ Σαρωνικού και ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη, όπως αποδεικνύεται σήμερα. Βασιζόταν στην υποχρεωτική χωροθέτηση στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και μάλιστα για τοξικά απόβλητα και όχι για οικιακά λύματα, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται τοξικά. Την πρόταση είχε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η τότε Αντιπρόεδρος κ. Αναστασία Τσιακάλου, η οποία λοιδορήθηκε από τον τότε Δήμαρχο κ. Φιλίππου.

Η χωροθέτηση του βιομηχανικού ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, ήταν υποχρεωτική και εγκρίθηκε από την διοίκηση του Πέτρου Φιλίππου. Άραγε ενημέρωσε τους κατοίκους τότε, ότι θα κατασκευαστεί ΚΕΛ στον συγκεκριμένο χώρο; Γνωρίζουν άραγε οι συνδημότες μας των Καλυβίων, ότι στο ΒΙΟΠΑ λειτουργούν τρεις ιδιαίτερα ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες, ένα χυτήριο και δύο διαλυτήρια αυτοκινήτων, τα λύματα των οποίων θα κατευθυνθούν εκεί; Μάλλον όχι, γιατί στα Καλύβια ήταν ανέκαθεν ελεγχόμενη η ενημέρωση.

image4Όμως το ΚΕΛ δεν είναι το μόνο έργο που θα αποτελεί το Κέντρο «Ανασαίνω» που θα δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, αλλά θα είναι ένα περιβαλλοντικό κέντρο συλλογής φυτικών υπολειμμάτων, κομποστοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Και όλα αυτά θα λειτουργούν με την αυτόνομη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), που είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό έργο που θα έχει αντανάκλαση στην οικονομία του Δήμου, μια και αυτές οι δραστηριότητες που θα φιλοξενηθούν εκεί είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.

dsc_0381Από την άλλη είναι άξιο περιέργειας, γιατί ο Δήμος δεν ξεκίνησε ήδη, να συγκεντρώνει τα φυτικά υπολείμματα, κλαδέματα όπως αποκαλούνται και με κλαδοτεμαχιστές, που ήδη θα έπρεπε να έχει αποκτήσει, να τα επεξεργάζεται και να τα αποθέτει σε σημεία που ήδη χρησιμοποιούνται (παλαιές χωματερές). Αυτό το πρόγραμμα υλοποιούν ήδη πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Γιατί αφήνει τόσα χρόνια να υπάρχει αυτό το αίσχος των χωματερών σε κάθε γειτονιά;

Τα προηγούμενα χρόνια, επί Μάγειρα – Φιλίππου – Τσαλικίδη στην Παλαιά Φώκαια και επί Πέτρου Φιλίππου στα Καλύβια, ήταν οι εργολάβοι που διαχειριζόντουσαν τις χωματερές και έκαναν πάρτι εκατομμυρίων. Τα τελευταία χρόνια τα φυτικά υπολείμματα πηγαίνουν στην Φυλή το χειμώνα, δαπανώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ στις μεταφορές ή καίγονται το καλοκαίρι σε όλες τις γειτονιές του Σαρωνικού. Θα πρέπει να περιμένουν οι δημότες να δημιουργηθεί το κέντρο «Ανασαίνω» για να εκλείψει από τις γειτονιές αυτό το αίσχος των χωματερών;

2014-075aΤο στοίχημα στην επιτυχία της προσπάθειας του Δήμου, να χωροθετήσει και να δημιουργήσει το Κέντρο «Ανασαίνω», θα εξαρτηθεί και από την αξιοπιστία του. Γιατί όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ιχθυοτροφείου, που έχει εγκατασταθεί στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας, ο Δήμος έδειξε και δείχνει μια απαράδεκτη ολιγωρία. (Χοιροστάσια της θάλασσας αποκαλούνται τα ιχθυοτροφεία). Πρέπει λοιπόν ο Δήμαρχος να αποδείξει, με ξεκάθαρα επιστημονικά στοιχεία, ότι το έργο αυτό δεν θα ενοχλεί, ότι δεν θα είναι μια «χαβούζα», αλλά ένα περιβαλλοντικό στολίδι.  

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

4 Responses to “Πολιτικά παραλειπόμενα του Δήμου Σαρωνικού – Οκτώβριος 2016”

  1. Ο/Η Μαρία Καλογεροπούλου λέει:

    Αγαπητέ κύριε Αττικέ Παρατηρητή,
    μιας και ο κ. Σοφρώνης, στη συγκέντρωση στη Φώκαια, επιτέθηκε σε έμενα προσωπικά έχοντας τη δύναμη αυτού που κρατάει το μικρόφωνο και εσείς συνεχίζεται έχοντας τη δύναμη του μέσου που διαχειρίζεστε καλό είναι να γνωρίζεται τα εξής: Μένω στα Καλύβια. Ποτέ δεν είχα ούτε έχω σκοπό να αποκτήσω κανενός είδους σχέσεις με κανένα παράγοντα του τόπου. Μέχρι πρότινος αν έβλεπα στο δρόμο τον κύριο Σοφρώνη δεν θα τον αναγνώριζα και δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του. Δεν είχα ποτέ ούτε έχω καμία πολιτική φιλοδοξία. Δεν είμαι οργανωμένη οπαδός καμίας ομάδας. Δεν έχω υπογράψει κανένα έγγραφο κατά της χωροθέτησης του ΚΕΛ. Δεν έχω πάει σε όλες στις πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δήμαρχος με έξοδα του Δήμου, έχω καλύτερα πράγματα να κάνω.
    Και τώρα που συστηθήκαμε έχω να σας προτείνω τα εξής:
    1ον να διαβάσετε την επιστολή του Δημάρχου σχετικά με τη χωροθέτηση http://www.saronikoscity.gr/wil.aspx?a_name=announcements&itemid=3679 όπου αναφέρει κατά λέξη “Είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική περιοχή,σε απόσταση 1.200 μέτρων από το κέντρο του κυρίως οικισμού.” η λέξη που ψάχνουμε είναι το “κέντρο” 2ον να αλλάξετε δορυφόρο γιατί αυτός που σας δείχνει 1500 μέτρα από το τελευταίο σπίτι, όπως δημοσίως υποστηρίξατε, μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα. 3ον αν κάποια στιγμή βαρεθείτε να γράφετε ύμνους υπέρ του Δημάρχου ελάτε να σας κεράσω καφέ στο σπίτι μου και να περπατήσουμε μαζί μέχρι το χώρο που έχει χωροθετήσει ο Δήμος το ΚΕΛ, μην ανησυχείτε δεν είναι μακριά. Στην πορεία μπορώ να σας θέσω τις ερωτήσεις που θα ήθελα να θέσω στο Δήμαρχο όταν μου απαγόρευσε να πάρω το λόγο και τότε εσείς μπορείτε να κρίνετε αν έχει απαντήσει έστω και σε μία από αυτές. 4ον, και να μη σας απασχολήσω άλλο, διαβάστε με προσοχή το διαφημιστικό έντυπο της ΕΥΔΑΠ “ανασαίνω” που έχετε αναρτήσει στη σελίδα σας, αν το έχετε σε καλύτερη ανάλυση, και μετά πείτε μας για το μεγάλο αυτό έργο και πόσο θα επηρεάσει τις ζωές των κατοίκων του Δήμου.
    Με τιμή
    Μαρία Καλογεροπούλου

    • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

      Αγαπητή Κυρία.
      Αν μπείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Χάρτης περιοχής Κέντρου Ανασαίνω Κοινότητας Καλυβίων, θα διαπιστώσετε με μεγάλη ευκρίνεια ποιανού ο δορυφόρος θέλει διόρθωση και ποιανού μετράει σωστά.
      Το πείραμα μπορείτε να το κάνετε και εσείς η ίδια στον δικό σας υπολογιστή και θα διαπιστώσετε ότι η απόσταση είναι 1.470 μέτρα από το κέντρο του οικισμού ή την εκκλησία των Καλυβίων και 1.200 μέτρα από το Δημαρχείο των Καλυβίων, όπως είπα και στην εκδήλωση. Πάντως 300 μέτρα δεν είναι.
      Σημασία έχει όμως να διαβάσετε το κείμενο που δημοσιεύουμε στο σύνολό του και στην συνέχεια να κάνετε τα όποια σχόλιά σας.
      Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να χειροκροτήσουμε τον Δήμαρχο για κάποια από τις επιλογές του και με την ίδια ευκολία να τον επικρίνουμε για όλες τις άλλες. Να μας διαβάζετε συχνά, κάτι θα μάθετε.
      Η πρόταση για τον καφέ γίνεται δεκτή.

      • Ο/Η Μαρία Καλογεροπούλου λέει:

        Σε απάντηση της απάντησής σας. Εσείς υποστηρίξατε 1500 μέτρα από το τελευταίο σπίτι. Μετρήστε λοιπόν τώρα και από την άκρη του οικισμού μέχρι την αρχή της χωροθέτησης του ΚΕΛ. Καλό θα ήταν στον χάρτη να βάλετε και τη γραμμή της υπό ένταξης στο σχέδιο περιοχής.
        Φυσικά μπορεί να είμαι υπερβολική και να μην υπάρχει πρόβλημα με το πόσο μακριά είναι το ΚΕΛ από τα σπίτια των Καλυβίων.
        Αλήθεια εσείς που μένετε, ο Δήμαρχος πόσα χιλιόμετρα μακριά μένει?

        • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

          Αγαπητή κυρία. Μπορείτε να δείτε το video και να διαπιστώσετε τι είπα ακριβώς. Ναι πραγματικά είστε υπερβολική.
          Η θέση μου την οποία είπα στην εκδήλωση και έγραψα σήμερα και επαναλαμβάνω εδώ είναι:
          Όμως κατά την άποψή μας, δεν τίθεται κανένα θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτών, σε όποια κοινότητα και αν κατοικούν. Πιστεύουμε ότι όπου και να κατασκευαστεί αυτό το έργο, πρέπει να είναι σύγχρονο, άρτιο και να μην προκαλεί καμία απολύτως όχληση στους κατοίκους των πλησιέστερων περιοχών. Γιατί αν ενοχλεί κάποιους, τότε ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΛΟΥΣ.
          Στα Καλύβια ζουν φίλοι μας, συγγενείς μας και κάποιοι έχουν εκεί τις περιουσίες τους, που δεν πρέπει να υποβαθμιστούν εάν αυτό το έργο είναι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας ή θα έχει κακοτεχνίες. Γι΄ αυτό έχει υποχρέωση ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά, που έχει αναλάβει το βάρος αυτής της καμπάνιας υπέρ του έργου, να αποδείξει ότι οι όποιοι φόβοι προέρχονται μόνο από άγνοια και προκαλούνται από σκοπιμότητα, αυτών που δεν κατάφεραν επί 25 χρόνια να κατασκευάσουν ένα τόσο μεγάλο έργο και να λύσουν ένα κορυφαίο πρόβλημα.
          Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Στην διάθεσή σας πάντα.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.