Πολιτικά παραλειπόμενα του Δήμου Σαρωνικού – Ιανουάριος 2017

Νέος χρόνος και με την είσοδό του συμπληρώνονται αισίως δυόμισι χρόνια από την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα ήλθε η ώρα αντικατάστασης των Αντιδημάρχων, σύμφωνα με τα όσα έχει ορίσει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Σ΄ αυτό οφείλεται άραγε και κάποια κατήφεια που διακρίνεται στα πρόσωπα των αποχωρούντων; 

Μην φανταστείτε βέβαια ότι οι όποιες αλλαγές πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος, δεν θα έχουν αντιδράσεις. Τριγμοί υπάρχουν σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και θα ήταν περίεργο και μεγάλη επιτυχία αν δεν υπάρξουν στον Σαρωνικό επί εποχής Σωφρόνη. Όλο και κάποιες αφορμές θα υπάρξουν για να διαφοροποιηθούν κάποιοι και να αρχίσουν την “κριτική”. Και από αυτούς που θα χάσουν την Αντιδημαρχία και από αυτούς που δεν θα αναλάβουν κάποιο πόστο. Κάποιοι μάλιστα ξεκίνησαν ήδη την “κριτική”, στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν. 


Συζήτηση για το κοιμητήριο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το οποίο ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Γκέραλης υποστήριξε δημοσίως ότι είναι στα σκαριά και αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την χωροθέτησή του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η προϋπόθεση να εγκρίνει το χώρο ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου. Θαυμάστε χώρα, ΜΟΝΑΔΙΚΗ στον πλανήτη, όπου πρέπει να εγκρίνουν οι ιερείς του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος και μόνο αυτοί, σε ποιο οικόπεδο θα θάβονται οι νεκροί!!!


Το πόσο «πρόχειρα» ασχολείται ο Δήμος, με το θέμα του κοιμητηρίου αλλά και την «αδράνειά» του, επέκρινε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μανώλης Τσαλικίδης. Τι θέλει και μιλάει, αφού για όποιο ζήτημα και αν αντιπολιτευθεί τον Δήμαρχο, του έρχεται κατακέφαλα η απάντηση, υπό μορφή ερώτησης. Όταν ήσουν Αντιδήμαρχος, επί τέσσερα χρόνια, τι έκανες για το κοιμητήριο της Γερακίνας; Και ακόμα τέσσερα χρόνια Κοινοτάρχης Π.Φ. προσθέτω εγώ!!!

Και βέβαια έχει αποδειχτεί η ανικανότητα του ανδρός, μια και επί των ημερών του δεν βρήκε λύση ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόβλημα απ΄ όσα ταλανίζουν τον Σαρωνικό. Σε αντίθεση η σημερινή διοίκηση, δείχνει ότι μπορεί να δρομολογήσει άμεσα την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, όπως το κοιμητήριο και το ΚΕΛ, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, που μπορεί να έχουν οι επιλογές της. Ψάχνω να βρω ποια δικαιολογία θα βρει ο κ. Τσαλικίδης, ως επικεφαλής της μειοψηφίας, για να καταψηφίσει την πρόταση στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έλθει το θέμα προς συζήτηση. Το θεωρώ βέβαιο αν κρίνω από το ΚΕΛ και την ανυπαρξία οποιασδήποτε αντιπρότασης εκ μέρους του. 


Και με την ευκαιρία να ρωτήσω. Εκείνο το πόρισμα της Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), για την χρήση των γραφείων και των τηλεφώνων της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, από υποψήφιο Πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε ή ακόμα καταθέτουν ενόρκως οι χιλιάδες μάρτυρες. Μήπως πρέπει να διαταχθεί μια ΕΔΕ για την καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος;

Βέβαια εγώ γνωρίζω, ότι το δημοσίευμα του Αττικού Παρατηρητή της 2/4/2016 (δείτε εδώ), ήταν απόλυτα ακριβές και το γνωρίζει και ο Δήμαρχος, παρ΄ ότι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε την ηλεκτρονική εφημερίδα «αναξιόπιστη». Μου αρκεί πάντως, η  έκφραση συγνώμης για εκείνη την άτυχη στιγμή του.  Δείχνει άνθρωπο που μπορεί να αναγνωρίζει το λάθος του και να ζητά συγνώμη και αυτό απουσιάζει από τους πολιτικούς μας. Ευτυχώς υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις.


Ο κ. Πέτρος Φιλίππου τιμήθηκε, για την για την 25ετή παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού!!! Αυτοί που τον τίμησαν αμφιβάλλω αν έχουν περάσει από τον Σαρωνικό, έστω και για κολύμπι, αλλά ας το παρακάμψω. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί που τον γνωρίζουν, τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ΑΠΟΝΤΕΣ από την εκδήλωση. 


Ο Αναπτυξιακός  Σύνδεσμος Λαυρεωτικής, υπό την σημερινή του μορφή και προεδρεία εκπνέει οσονούπω. Άκουσα και μένει να επιβεβαιωθεί ότι κάποια από τα μέλη του δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν ξανά σε συνεδρίαση του ΔΣ.  Ποιος είναι ο λόγος; Θα σας γελάσω. Ίσως οι πρωτοβουλίες του προέδρου να παρεμβαίνει εκεί που δεν τον σπέρνουν, ίσως το μηδενικό έργο που έχει παρουσιάσει, ίσως η πρόθεση του Δημάρχου Σαρωνικού να προτείνει την ένταξη στον Σύνδεσμο και ακόμα τριών Δήμων της Ανατολικής Αττικής για να αποκτήσει περιεχόμενο η δραστηριότητά του. Μέχρι τότε όμως ξεχάστε τον.


Μετονομάζεται οσονούπω ο συνδυασμός του κ. Τσαλικίδη. Από «Σαρωνικός 5+» θα ονομαστεί «Διάλυση στα 5+». Και για του λόγου το αληθές δείτε την εικόνα. Οι μισοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού, έχουν κάτι μήνες να πατήσουν στις συνεδριάσεις και οι υπόλοιποι λαλούν και χορεύουν κατά βούληση. Π.Χ. στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον Προϋπολογισμό του 2017, ήταν παρόντες μόλις δύο σύμβουλοι.


Σε δοκιμαστική λειτουργία οι φωτεινοί σηματοδότες της οδού Θορικού, ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης της καρδιάς μας. Το ότι, η τοποθέτηση φανοστατών δεν προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό, ούτε λέξη. Το ότι, τοποθετήθηκαν τελικά τα φανάρια μετά από αίτημα και μελέτη του Δήμου, αποφεύγει επιμελώς να το αναφέρει. Το ότι, για τη δοκιμαστική λειτουργία χρειάστηκε η ρευματοδότηση να  παρασχεθεί με δαπάνες του Δήμου Σαρωνικού, ούτε κουβέντα. 

Για το ότι, παραμένουν οι ταμπελίτσες (δρόμος κλειστός) που είχε τοποθετήσει ο εργολάβος, άρα μάλλον ούτε τώρα επιτρέπεται η διέλευση, ούτε γι΄ αυτό λέει λέξη ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Το περιλάλητο όμως έργο της Περιφέρειας, έχει ήδη ποτιστεί με το αίμα δύο συνανθρώπων μας και δεν είδα να  υπάρχει μια συγνώμη από τον κ. Φιλίππου. Νομίζετε τώρα εσείς ότι περιμένω από τον Φιλίππου να ζητήσει συγνώμη; Αστειεύομαι βρε.


Δείξτε όμως προσοχή όταν διέρχεστε από αυτόν τον «σύγχρονο» δρόμο την Θορικού, αρμοδιότητας του Αντιπεριφερειάρχη μας. Οι ταμπέλες του ορίου ταχύτητος εναλλάσσονται ανά 30 μέτρα, από 50 σε 70 και τούμπαλιν. Κάποιες απ΄ αυτές ορίζουν όριο ταχύτητας 50 χιλ/ώρα, αλλά 30 μέτρα μετά υπάρχει ταμπέλα τέλους ορίου ταχύτητας. Μετά από άλλα 50 μέτρα νέα πινακίδα ενημερώνει ότι η ταχύτητα είναι ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ χιλ/ώρα και πάει έτσι μέχρι το Λαγονήσι. Μήπως αυτός που τις τοποθέτησε τα είχε κοπανίσει προηγουμένως στις ταβερνούλες των Καλυβίων;

Και καλά ο μεθύστακας που τις τοποθέτησε δικαιολογείται, ο μεθύστακας που τις έλεγξε έχει καταλάβει τι έκανε; Όταν γράφω «δείξτε προσοχή» στην οδό Θορικού, κυριολεκτώ, γιατί κινδυνεύουν καθημερινά ζωές και αυτό γιατί πολλοί οδηγοί, βλέπουν τις αλαλούμ πινακίδες και προτιμούν να τρέχουν με 90 και 100 χιλ/ώρα. Νομίζουν ότι οδηγούν σε πίστα αγώνων.   


Γενεές δεκατέσσερις πέρασε το γενεαλογικό δέντρο του Ανδρέα Κωνσταντέλου, ο Σάββας Γκέραλης στην συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2016, για να εισπράξει ως απάντηση ύβρεις όπως «είσαι λαμόγιο» κ.α. παρόμοιου επιπέδου εκφράσεις. Αφορμή του επεισοδίου οι μακρόσυρτες αναλύσεις του Κωνσταντέλου, οι οποίες επικουρούμενες και από μια δυσκολία έκφρασης, προκαλούν αγανάκτηση σε πολλούς.

Αφορμή της έκρηξης Γκέραλη, ήταν οι τοποθετήσεις του Κωνσταντέλου, οι αιτίες όμως ανάγονται στο παρελθόν. Βέβαια μην ψάξετε να βρείτε τους διαπληκτισμούς στο video που κυκλοφορεί, γιατί υποθέτω ότι κόπηκαν με «άνωθεν» εντολή.


Ο κ. Γκέραλης προφανώς βιαζόταν να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους και όσο μακρηγορούσε ο Κωνσταντέλος και περνούσε η ώρα άφριζε, με αποτέλεσμα το επεισόδιο που ακολούθησε να προκαλέσει πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, για να υπάρξει κατευνασμός. Κάποια στιγμή όμως το χρονικό περιθώριο του κ. Γκέραλη ξεπέρασε τα όρια και αποχώρησε δηλώνοντας ότι υπερψηφίζει την εισήγηση επί του προϋπολογισμού.  

H κα Πρόεδρος του Δ.Σ. δέχτηκε την δήλωση του κ. Γκέραλη, αλλά τελικά αναγκάστηκε να αποδεχτεί την παρατήρηση του κ. Ανδρέα Πέγκα και να ανακαλέσει. Δεν επιτρέπεται να καταμετρηθούν ψήφοι απόντων συμβούλων, της επεσήμανε, έστω και αν κάνουν δήλωση ότι υπερψηφίζουν ένα θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού η οποία είναι ονομαστική. Για σκεφτείτε, μια ένσταση επί της αποφάσεως που θα την ακύρωνε, τι προβλήματα θα δημιουργούσε επί ένα τρίμηνο στον Δήμο;


Ψηφοφορία επί του Τεχνικού Προγράμματος και η κα Πρόεδρος ρωτά του Δημοτικούς Συμβούλους αν ψηφίζουν την εισήγηση. Ψηφίζουμε, απαντούν οι της πλειοψηφίας ομαδικώς. Καταψηφίζω δηλώνει ο κ. Κωνσταντέλος. Ο κος Πέγκας; ρωτά η Πρόεδρος…… αλλά δεν παίρνει απάντηση. Ο κ. Πέγκας; ξαναρωτά η Πρόεδρος. Δηλαδή τι θέλετε κα Πρόεδρε, να καταψηφίσω κι΄ εγώ; Απαντά ο Ανδρέας Πέγκας. Προφανώς, δεν αρκούσε στην κα Κόλλια η σιωπηρή υπερψήφιση του τεχνικού Προγράμματος από τον Ανδρέα Πέγκα, το ήθελε και φωναχτά.


Θα προτείναμε να μην γίνονται επεμβάσεις στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των συνεδριάσεων στα επίμαχα στιγμιότυπα, γιατί μόνο αυτά είναι ενδιαφέροντα για το κοινό. Τα υπόλοιπα με το ζόρι τα βλέπουν καμιά 20ριά δημότες. Πάντως αν θέλει οποιοσδήποτε να επεμβαίνει, τότε να περικόπτονται και οι εικόνες που δείχνουν άδεια καθίσματα από τους απουσιάζοντες δημοτικούς συμβούλους. Κάποιοι απ΄ αυτούς έχουν να πατήσουν σε συνεδριάσεις από τις αρχές του 2015. Ναι καλά διαβάσατε.


Αυτά τα φωτογραφικά ενσταντανέ, στις εκδηλώσεις απονομής επαίνων στους εισαχθέντες στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, πολύ με συγκινούν. Δεν έχω καταλάβει βέβαια αν γίνονται για να τιμηθούν οι επιτυχόντες μαθητές ή γίνονται για να προβληθούν οι δημοτικοί παράγοντες. Με όσους το συζήτησα, συμφωνούσαν με την δεύτερη εκδοχή. Περίεργο; Μάλλον όχι.

Μπράβο στα παιδιά που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την βασική τους εκπαίδευση με την εισαγωγή σε κάποια ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και με βαθμούς πολύ κάτω της βάσης. Άρα μάλλον είναι ήσσονος σημασίας η προσπάθεια για πολλούς από τους εισαχθέντες, στα ΑΕΙ της χώρας. Αυτό δεν αφορά κατ΄ ανάγκη τους επιτυχόντες από τον Δήμο Σαρωνικού, οι οποίοι ενδεχομένως να πέρασαν με τους καλύτερους βαθμούς, στις καλύτερες σχολές, δεν το γνωρίζουμε.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη την κυριαρχούσα άποψη ότι  “Η αριστεία είναι ρετσινιά” και ότι «Η καριέρα είναι χολέρα», που έχει εισάγει στην εκπαίδευση η κυβερνώσα αριστερή γλίτσα, τότε καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται. Την πραγματική εικόνα αποκαλύπτουν οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα Ελληνικά ΑΕΙ στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια κατάταξη. Αν δε, υλοποιηθούν οι σκέψεις να εισάγονται όλοι οι απόφοιτοι Λυκείων στα ΑΕΙ, χωρίς εξετάσεις, τότε μάλλον θα έχουν άδοξο τέλος οι εκδηλώσεις απονομής επαίνων που οργανώνουν οι Δήμοι.

Προτείνω λοιπόν τα ακόλουθα στον Δήμο Σαρωνικού ώστε να πρωτοτυπήσει. Να βραβεύει και μάλιστα με την καταβολή σεβαστού χρηματικού επάθλου, σε όσους φοιτητές αποφοιτούν με ΑΡΙΣΤΑ από την σχολή που επέλεξαν και μέσα στα χρονικά πλαίσια της ορισμένης από τα ΑΕΙ διάρκειας σπουδών. Αυτό θα ήταν μια κίνηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα, ότι η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ και ότι ο Δήμος Σαρωνικού την επιβραβεύει, ενάντια στην επικρατούσα, δυστυχώς, πραγματικότητα. Θα έδινε και ένα οικονομικό εφόδιο στην έναρξη της καριέρας των νέων ανθρώπων.


Τι το θέλουμε το ΚΕΛ χωρητικότητας 150.000 κατοίκων; Επιμένει και ρωτά  ο κ. Πέτρος Φιλίππου, σε κάθε εκδήλωση, για την ακύρωση χωροθέτησής του στα Καλύβια, που συμμετέχει. Πέντε χρόνια πριν, είχε εγκρίνει μελέτη για το ΚΕΛ στη Γερακίνα η οποία προϋπολόγιζε 250.000 κατοίκους σε βάθος 40 χρόνων. Φαίνεται ότι υποθέτει, ότι λόγω της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη πενταετία ή θα έχουν μεταναστεύσει προς άλλους κόσμους 100.000 κάτοικοι ή λόγω πείνας θα χρησιμοποιούν τις τουαλέτες λιγότεροι. Κάποια εξήγηση θα υπάρχει.


Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ Τσελίκα στους Αταίριαστους, από το παζάρι του Κουβαρά.
Καλησπέρα πως πάνε οι πωλήσεις εδώ στο παζάρι; – Που να ξέρω, ο ηλεκτρολόγος είμαι.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.