Ποιες νέες υπηρεσίες προσφέρουν τα ΚΕΠ (λίστα)

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταστήσει σαφές ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Δεν είναι τυχαία παλαιότερη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία τα ΚΕΠ επιτυγχάνουν βαθμούς εξυπηρέτησης που θα ζήλευε ο ιδιωτικός τομέας.

Τα ΚΕΠ εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο. Από το ΥΔΜΗΔ έχει δρομολογηθεί ένας ουσιαστικός σχεδιασμός αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης των ΚΕΠ, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν πραγματικά και ουσιαστικά τον ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκαν. Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει σε συνδυασμό με τη διαδικασία απλοποίησης διαδικασιών που μέχρι σήμερα είχε εφεύρει το γραφειοκρατικό κράτος ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

Σαφή σχεδιασμό ενίσχυσης των ΚΕΠ εμφάνισε και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας προσφάτως στη Βουλή. Όπως τόνισε η υφυπουργός, ο στόχος είναι να μεταφερθεί «όλο το κράτος στα ΚΕΠ» ώστε να υπάρξει η απόλυτη δυνατότητα στον πολίτη να έρχεται σε επαφή αποκλειστικά με την υπηρεσία του ΚΕΠ.

ΚΕΠ online.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Η ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων εύκολα και γρήγορα. Τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερες από 1.000.000 υποθέσεις πολιτών διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ μέσα σε 2 λεπτά.

Η ζήτηση των νέων βεβαιώσεων και των πιστοποιητικών που εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ ανέρχεται σε άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ το σύνολο σχεδόν από τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποτελούν δικαιολογητικά που απαιτούνται σε 473 διαδικασίες του δημoσίου τομέα. Για τις διαδικασίες αυτές, το ΚΕΠ αναζητά ηλεκτρονικά τα σχετικά δικαιολογητικά, οπότε δεν απαιτείται η προσκόμισή τους από τον πολίτη.

Από τον Οκτώβριο, μπορεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλει στα ΚΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορείται για την πορεία εξέλιξης της αίτησης του, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο των βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ. Τους επόμενους μήνες θα προστεθούν πολλές ακόμη υπηρεσίες, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη και φιλική.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως θα εξυπηρετούντο σε ένα από τα 1.060 ΚΕΠ που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.

Στη λίστα όσων υπηρεσιών προσφέρουν τα ΚΕΠ, εντάχθηκαν προσφάτως:

-Παροχή βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες

-Αντικατάσταση αδειών μοτοποδηλάτων

-Μεταβιβάσεις και άδειες κυκλοφορίας Ι.Χ. και μοτοσυκλετών

-Άδειες λιανικής και χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων (ΦΕΚ)

-Πιστοποιητικά Δημοτολογίου:
– Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
– Βεβαίωση γέννησης
– Βεβαίωση ιθαγένειας
– Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ

-Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ

-Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ

-Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ

-Άδειες οδήγησης

-Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ

-Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ

-Αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

-Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) αρμοδιότητας ΟΓΑ και διανομή των αντίστοιχων δελτίων, μέσω ενιαίου ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, για τις ακόλουθες παροχές:α. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
β. Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού
γ. Πρόγραμμα εκδρομών
δ. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων
ε. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων εισιτηρίων θεάτρων


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.