Πέφτουν οι αναταράξεις σαν το χαλάζι…

Λυπάμαι «σοβαρέ» αντιπρόεδρε, που δεν μπορώ να είμαι πολιτικώς ορθός και να σου μιλήσω με τον προσήκοντα, λόγω της θέσης σου, σεβασμό. Πρώτον, δεν μου τον εμπνέεις. Δεύτερον και κυριότερο: στο αεροπλάνο, στου οποίου το πιλοτήριο καθίσατε, εξαπατώντας τον ψηφοφόρο, ταξιδεύουμε κι εμείς με τα παιδιά μας.

Όταν πέφτει ένα αεροπλάνο, τα πρώτα δευτερόλεπτα της πτώσης φαίνονται σαν αναταράξεις. Έτσι τα αντιλαμβάνονται οι επιβάτες. Οι πιλότοι όμως (πρέπει να) ξέρουν ότι δεν φταίνε τα κενά στον αέρα, αλλά πήραν φωτιά οι κινητήρες. Χειρότερη περίπτωση είναι να βλέπουν οι επιβάτες ότι καίγονται οι κινητήρες και οι πιλότοι να νομίζουν ότι έπεσαν σε αναταράξεις. Ακόμα χειρότερο είναι η βλάβη του αεροπλάνου να προήλθε από λάθος των πιλότων. Και ο απόλυτος εφιάλτης είναι να πρόκειται για την πρώτη φορά που μπαίνουν σε πιλοτήριο.

Σ’ αυτή την περίπτωση είμαστε. Μέσα σε τρεις μέρες οι Τράπεζες έχασαν σχεδόν τη μισή αξία τους. Και τι δήλωσες, «σοβαρέ» αντιπρόεδρε βγαίνοντας από τη «σύσκεψη» στου Μαξίμου;

Να τα δούμε ένα – ένα:

1. «Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή και χάραξης νέας πολιτικής, οι αναταράξεις στις αγορές είναι αναμενόμενες.»

Αναταράξεις, ε; Τι έπρεπε να συμβεί για να είναι κραχ; Και γιατί δεν έγιναν οι αναταράξεις προς τα… πάνω, να ξεκινήσει ράλι δηλαδή, αφού η «νέα πολιτική» που χαράζετε δεν θα «συνεχίσει την πολιτική της καταστροφής»; Μήπως δεν ξέρετε να χτυπάτε καλά το νταούλι; Άκου, «σοβαρέ» αντιπρόεδρε: οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Και βλέπουν να οδηγείτε και τις τράπεζες και τη χώρα καρφί στη χρεοκοπία. Προτιμούν λοιπόν να χάσουν τη μισή αξία του κεφαλαίου τους παρά ολόκληρη. Απλό, ε;

2. «Βασικό μέλημά μας αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής αξίας τους.»

Κάτι βασικό δεν έχεις καταλάβει. Άλλο η λειτουργία των Τραπεζών, κι άλλο η αξία τους! Η Εθνική λειτουργούσε και όταν η μετοχή της έκανε 30 ευρώ και τώρα που οι δέκα μετοχές αξίζουν λιγότερο από ένα ευρώ. Όμως η περιουσία των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων αλλά και του κράτους στον βαθμό που ήταν μέτοχος της Εθνικής εξαϋλώθηκε! Η αξία των μετοχών δεν ανεβαίνει, όταν είναι «μέλημά σας». Ανεβαίνει όταν οι αγορές (αυτές που θα χόρευαν με τα νταούλια του Αλέξη…) πεισθούν ότι υπάρχει σταθερότητα, σοβαρότητα και σχέδιο ανάπτυξης, άρα προοπτική κερδών. Στην περίπτωσή σας είναι απόλυτα πεπεισμένες ότι πρώτη φορά μπήκατε σε πιλοτήριο και έχετε καταπιεί και μια χούφτα ληγμένα.

3. «Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων των τραπεζών.»

Δηλαδή; Τι εννοεί ο ποιητής; Θα κάνεις έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις τους, ως κύριος πλέον μέτοχος; Χίλιες φορές μαζί σου. Αλλά με τέτοιου είδους ενέργειες δεν πέφτουν οι αγορές. Πέφτουν με «σεισάχθειες», με «χαρίζω χρέη – χαρίζω οικόπεδα» γιατί ξέρουν πως δεν υπάρχει τίποτε δωρεάν σ΄ αυτόν τον μάταιο κόσμο. Ό,τι χαρίζεις στον έναν, το πληρώνει ο άλλος. Ό,τι δάνειο χαρίσεις, θα το πληρώσει ο μέτοχος ή ο φορολογούμενος. Πρέπει να σου εξηγήσω πόθεν προκύπτουν τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους μπας και το εξηγήσεις κι εσύ σ’ αυτούς που σε ψήφισαν. Πάμε, λοιπόν. Τι έπαθαν οι τράπεζες με το κούρεμα του 2012; Έχασαν 26,5 δισ. όσο κουρεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Για κάποιες, η χασούρα ήταν μεγαλύτερη από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Και τζάμπα να σου τις έδιναν, δεν τις έπαιρνες. Για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και γυρίσουμε στην εποχή του «δώσ’ μου ψωμί – σου δίνω αυγό» ήρθε το ΤΧΣ και έβαλε στις τράπεζες 25 δισ. Τα χάρισε; Όχι βέβαια! Έδωσε τις μετοχές στο κράτος και χρέωσε το ποσό στον φορολογούμενο! Το πλήρωσε αυτό ο φορολογούμενος; Όχι ακόμα! Θα το πληρώσει αργότερα; Από σας εξαρτάται! Το ΤΧΣ έκανε ένα «κόλπο» για να μην πληρώσει ο φορολογούμενος και να το πληρώσουν ιδιώτες επενδυτές. Σκέφτηκε: οι μετοχές είναι στα τάρταρα. Αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Μόλις η Ελλάδα πάρει τα πάνω της θα ανέβουν. Άρα, ας πουλήσω από τώρα δικαιώματα αγοράς μετοχών σε ιδιώτες, να έχουν κίνητρο σε βάθος πέντε ετών να αγοράσουν τις μετοχές από το κράτος σε μια προκαθορισμένη συμφέρουσα τιμή, να μπουν στα κρατικά ταμεία λεφτά και να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι από την υποχρέωση να πληρώσουν αυτοί τις κρατικοποιημένες ήδη Τράπεζες. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει αυτοί που σας ψηφίζουν, είναι ότι η κρατικοποίηση είναι το πιο πρόστυχο κλέψιμο του λαού γιατί τον αναγκάζεις να πληρώσει για ένα περιουσιακό στοιχείο που όχι μόνο δεν του προσφέρει τίποτε αλλά συνεχώς του ζητάει κι άλλα! Αυτό που δεν έχετε καταλάβει εσείς είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές οι ιδιώτες, γιατί αλλιώς θα προστεθούν στο χρέος και θα τις πληρώσει ο φορολογούμενος!

Όμως η χαμηλή τιμή – δέλεαρ για τους μελλοντικούς αγοραστές των μετοχών είναι ήδη απλησίαστα ψηλή με την κατρακύλα που πήραν. Κι οι ιδιώτες εκτός από τις μετοχές πουλάν όσο – όσο και τα δικαιώματα! Τι να τα κάνουν;

Δες μερικά νούμερα, «σοβαρέ» αντιπρόεδρε: από τα 35 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, 25 δισ. έβαλε το ΤΧΣ και 10 δισ. οι ιδιώτες. Πόσο αξίζει αυτή η περιουσία σήμερα μετά τις… αναταράξεις των 3 ημερών αλλά και της προηγούμενης περιόδου, όταν φάνηκε ότι θα βγαίνατε κυβέρνηση; Μόνο 11 δισ.! 24 δισ. εξαφανίστηκαν εξ αιτίας της ασχετοσύνης σας! Πόσοι μισθοί των 751 ευρώ είναι αυτοί; Πόσοι ΕΝΦΙΑ;

Το τελευταίο μέρος της πρότασής σου είναι αριστούργημα. Αποδεικνύει ότι το πνεύμα του Κουβέλη είναι ό,τι πιο διακομματικό παράγει αυτή η χώρα: «…αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων των τραπεζών!!!» Ποιος είναι αυτός ο τρόπος, όταν ο μέτοχος έχει ήδη χάσει τα 2/3 του κεφαλαίου του; Για εξήγησέ μας, μη μας κρατάς σε αγωνία! Αν τον βρεις, θα πάρεις όλα τα Νόμπελ Οικονομίας για τα επόμενα 10 χρόνια!

4. «Δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες, αλλά για διάλογο. Δεν θα υπάρξει ρήξη με τους εταίρους στην ΕΕ, ούτε όμως συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή.»

«Σοβαρέ» αντιπρόεδρε, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Το 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί 22,5 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Ακόμα κι αν πετύχετε κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου ή ό,τι άλλο θες, άντε τα 22,5 να γίνουν, στην καλύτερη περίπτωση, 15. (Δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά λέμε…) Θα πρέπει να τα δανειστείτε. Από τις αγορές αποκλείεται. Τι μένει; Οι εταίροι στην ΕΕ. Υπάρχει περίπτωση να σας τα δώσουν χωρίς να ζητήσουν λογαριασμό για το πώς θα διαχειριστείτε τον μηχανισμό που παράγει συνεχώς χρέος, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο; Οι Σαμαροβενιζέλοι τους κορόιδευαν αδιαλείπτως με μεταρρυθμίσεις που έμεναν στα χαρτιά. Γι’ αυτό οι δανειστές δεν ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση και δεν έδωσαν τη δόση των 7,2 δισ. Εσάς που ξεκινάτε με επαναπροσλήψεις, χουβαρδαλίκια και κρατικοποιήσεις, θα σας «ασημώσει»  η Ε.Ε. με τα λεφτά του ευρωπαίου φορολογούμενου; Η πολιτική που οδήγησε τη χώρα και την συγκυβέρνηση στην καταστροφή ήταν η πολιτική του κρατισμού που την εφάρμοζε… αταλάντευτα παρά τις εξαγγελίες της. Εσάς που αυτή την αυτοκτονική πολιτική την έχετε κάνει σημαία, θα σας αφήσει να τη συνεχίσετε; Οι εταίροι σάς το λένε καθαρά. Θέλετε δανεικά; Θα σας επιτηρούμε! Θέλετε να κάνετε του κεφαλιού σας; Δεν έχει φράγκο, άρα χρεοκοπία. Τι δεν κατάλαβες;

5. «Η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές ευκαιρίες. Ετοιμάζουμε μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα.»

Δεν χρειάζεται να ετοιμάσετε τίποτε. Οι επενδυτές τις ξέρουν τις ευκαιρίες ή μπορούν να τις μάθουν σε dt. Μακρύ κατάλογο των εμποδίων χρειάζεστε, για να τα άρετε, μια και οι «δεξιοί» προτίμησαν να τα διατηρήσουν. Αλλά κι αυτός έτοιμος είναι. Ρώτα το ΙΟΒΕ. Κι ακόμα καλύτερα: ρώτα οποιονδήποτε έχει κουμαντάρει ένα μαγαζί στη ζωή του. Δύσκολο να βρεις τέτοια περίπτωση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ε;

6. «Θα του πούμε (του Σούλτς, του Ντάισελμπλουμ…) τις θέσεις και τις προτάσεις μας, πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο και η Ευρώπη θα γλυτώσει από μας, δεν θα χρειάζεται να μας δίνει χρήματα.»

Ασχολίαστο. Ζητάν στο Χόλιγουντ σεναριογράφους για extreme επιστημονκή φαντασία. Τρεχάτε!

7. «Το κλίμα που εισπράττουμε από την Ευρώπη είναι πολύ θετικό.»

Κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για το wishful thinking των Ευρωπαίων. Πρώτες μέρες είναι. Άλλωστε δεν τους έχετε πει καν τι θέλετε. Πώς να απαντήσουν αρνητικά σε μη διατυπωμένο αίτημα; Τώρα που θα τους τα πείτε, θα ακούσετε και τις απαντήσεις. Κι αν συνεχίσετε την «πολιτική» σας, το πρώτο και τελευταίο πράγμα που θα έχετε εισπράξει από την Ε.Ε. θα είναι «κλίμα».

Υ.Γ. Λυπάμαι «σοβαρέ» αντιπρόεδρε, που δεν μπορώ να είμαι πολιτικώς ορθός και να σου μιλήσω με τον προσήκοντα, λόγω της θέσης σου, σεβασμό. Πρώτον, δεν μου τον εμπνέεις. Δεύτερον και κυριότερο: στο αεροπλάνο, στου οποίου το πιλοτήριο καθήσατε, εξαπατώντας τον ψηφοφόρο, ταξιδεύουμε κι εμείς με τα παιδιά μας.

* Ο κ. Θάνος Τζήμερος είναι πρόεδρος του κόμματος “Δημιουργία, ξανά!” και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.