Οι ολίγιστοι ηγέτες της Παλαιάς Φώκαιας και το κοιμητήριο της Γερακίνας

Το κοιμητήριο της Κηφισιάς αναγνωρίστηκε ένα από τα σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης

Σε «παρωδία» εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας, με θέμα το κοιμητήριο της Γερακίνας, μια και απουσίαζαν τρεις από τους πέντε συμβούλους (δύο της πλειοψηφίας και ένας της μειοψηφίας). Ο Πρόεδρος κ. Νάσος Παπουτσής ανάγνωσε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί, το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο γνωμοδοτεί ότι είναι δυνατή η επανεξέταση της υπόθεσης του κοιμητηρίου της Γερακίνας στην Παλαιά Φώκαια. Ένα πραγματικά σημαντικό και υπερεπείγον θέμα για ολόκληρο το Δήμο Σαρωνικού, φαίνεται ότι δεν συγκίνησε την πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου, ώστε να παραστούν στη συνεδρίαση.

Όπως διαπιστώνεται από την ανάγνωση του εγγράφου, η λύση του προβλήματος θα έρθει μετά από νέες διαπραγματεύσεις με την Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δασαρχείο Λαυρεωτικής και θα πρέπει οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να πειστούν και να αποδεχτούν την άρση της κήρυξης αναδασωτέας της έκτασης των 15 στρ.  η οποία περιλαμβάνεται στο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του Θυμαριού. Το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, με κομπασμό ωσάν να επρόκειτο για προσωπικό του επίτευγμα, δεν έχει καμία αναφορά στην όδευση προς το νέο κοιμητήριο μέσω της παλαιάς χωματερής, μια και αυτή η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του 2012  (Αριθ. Απόφασης 5296/2012).  Να υπενθυμίσουμε ότι, μεταξύ των επιχειρημάτων που παρουσιάστηκαν ενώπιον του ΣτΕ, για την ακύρωση της Μ.Π.Ε. για το ΚΕΛ της Γερακίνας, υπήρχε και το επιχείρημα ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα και επομένως δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί ο βιολογικός.  Ίσως τώρα ο κ. Πρόεδρος της Κοινότητας, να αποδείξει ότι τελικά δεν είναι αναδασωτέα και ότι μπορεί να κατασκευαστεί δίοδος προς το κοιμητήριο, εφόσον και αν επιτραπεί η κατασκευή του στην Γερακίνα. Η επισήμανση αυτή γίνεται επειδή, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Παπουτσής, δήλωσε προς τους παρευρισκόμενους στην «συνεδρίαση», ότι η όδευση προς το κοιμητήριο δεν θα γίνει μέσω της παραλιακής λεωφόρου και της οδού Περιάνδρου του Θυμαριού, αλλά μέσω της παλαιάς χωματερής.

Δυστυχώς για τον κ. Παπουτσή, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι επί τρία και πλέον χρόνια στη θέση του Προέδρου, δεν ασχολήθηκε ούτε μία φορά σοβαρά, με το πρόβλημα του κοιμητηρίου. Έπρεπε να υπάρξει η δική μας πρόταση, για την ίδρυση κοιμητηρίου στις εκτάσεις του συνεταιρισμού της ΤτΕ, την οποία υιοθέτησε ο Δήμος και η «αντίδραση» μερίδας οικιστών της ΑΤΕ. Τότε μόνο ευαισθητοποιήθηκε ο κ. Πρόεδρος και άρχισε να «ασχολείται». Πριν όμως σκεφτεί (;) την επαναφορά στη λύση «Γερακίνα», είχε προβεί σε κατευναστικές προτάσεις προς τους «αντιδρώντες», ότι οι νεκροπομπές θα όδευαν προς το νέο κοιμητήριο, μέσω των αγροτικών οδών του Καταφυγιού, Αγίου Γεωργίου και Φραντζέσκου και όχι από την κεντρική αρτηρία Αναβύσσου – Λαυρίου, πράγμα που θα ενοχλούσε τους πιθανούς εκλογικούς «πελάτες» του. Μέχρι τότε δε υπήρξε καμία απολύτως ευαισθητοποίηση για το που θα έβρισκαν οι δημότες, λίγα τετραγωνικά γης για να ενταφιάσουν τους ανθρώπους τους.

Δίπλα στον κ. Παπουτσή, στην παρωδία συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθόταν ο κ. Βασίλης Τσούνης, ο οποίος επί σειρά ετών διατέλεσε Κοινοτικός Σύμβουλος και κατά την διετία 2008 – 2010 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Κοινότητας. Επίσης τη διετία 2011 – 2013 και μέχρι την αποπομπή του, Πρόεδρος της Κοινότητας υπήρξε ο κ. Γιώργος Λάμπρου, οικιστής της ΑΤΕ, της ιδίας παράταξης. Επικεφαλής της παράταξης και Κοινοτάρχης (2006 – 2010), αλλά και Αντιδήμαρχος (2011 – 2014), υπήρξε ο κ. Μανώλης Τσαλικίδης.

Ρώτησε άραγε κάποιος από τους παριστάμενους στην συνεδρίαση χειροκροτητές, τι έκαναν όλοι αυτοί επί οκτώ χρόνια, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί κοιμητήριο στη Γερακίνα;

Από το 2006 έως το 2012, με την  υπ΄ αριθμόν 189/8-3-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ  640/Δ/28-7-2006, είχε ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του 1990, με την οποία είχε χαρακτηριστεί η περιοχή ως αναδασωτέα. Τι έκανε λοιπόν ο κ. Τσαλικίδης, ο οποίος απουσίαζε από την συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου (απόλυτα φυσιολογικό, αποφεύγει τις κακοτοπιές), για την δημιουργία του Κοιμητηρίου; Τότε που το πρόβλημα ήταν ήδη έντονο και ο Δήμος Σαρωνικού επέβαλε τις εκταφές νεκρών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα υπάρχοντα κοιμητήρια;

Που ήταν ο κ. Τσαλικίδης το 2012, όταν μετά την μεγάλη πυρκαγιά, κηρύχθηκε αναδασωτέα, η περιοχή του Θυμαριού και μεταξύ αυτής και η έκταση του κοιμητηρίου, όπως προαναφέραμε και τι έκανε για να το αποτρέψει; Τίποτα απολύτως, ήταν και πάλι απών. Πυκνώνουν μάλιστα οι ψίθυροι, ότι το κοιμητήριο στη Γερακίνα «ξεχάστηκε», όταν αντέδρασαν στην κατασκευή του ιδιοκτήτες κατοικιών και συγκροτημάτων, που επηρεάζουν τις αποφάσεις του.  

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου μας και ότι ο οδικός χάρτης για την δημιουργία κοιμητηρίου στην Γερακίνα, θα χρησιμοποιηθεί ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και για το Σκόρδι, μια και τα 15 στρέμματα της Γερακίνας δεν μπορούν να καλύψουν μακροπρόθεσμα τις ανάγκες του Δήμου. Σε περίπτωση που δεν επιτύχουν οι προσπάθειες, είναι σε ισχύ η πρόταση του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Καταφυγιού, όπως επαναβεβαιώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 28/1/2018, να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις του συνεταιρισμού υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, που βρίσκονται στο Καταφύγι. Προϋπόθεση όμως, να χρησιμοποιηθεί ως πρόσβαση η κεντρική αρτηρία Αναβύσσου – Λαυρίου, που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της Α.Τ.Ε. και όχι οι αγροτικοί δρόμοι του Καταφυγιού. Γιατί πρέπει όλοι να τιμάμε τους νεκρούς μας, συμπληρώνει το Δ.Σ. του Καταφυγιού, απευθυνόμενο προς τον Σύλλογο Οικιστών της Α.Τ.Ε., και να μην τους μεταχειριζόμαστε ως σκουπίδια, που δεν τα θέλει κανείς στη γειτονιά του, όπως αυτά που πετάτε στις χωματερές των γειτονικών οικισμών.-

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών του Καταφυγιού


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.