Οι καθαρίστριες στα γραφεία, οι καθαρισμοί σε ιδιώτες

ImageHandler-28Κυβερνητικό πάρτυ απευθείας αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμών και διενέργειας διαγωνισμών εξελίσσεται μήνες μετά τα κροκοδείλια δάκρυα, όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Λίγο διάστημα μετά τις αθρόες τοποθετήσεις καθαριστριών σε θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια και την απόφαση για πρόσληψη 165 νέων στο υπουργείο Οικονομικών, όπως παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», υπουργοί, γραμματείς και φορείς της κυβέρνησης και του κράτους διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτοαναθέσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τους καθαρισμούς των κτιρίων του. Ακόμα και ο «προστάτης» των καθαριστριών του Δημοσίου, ο άνθρωπος που γελώντας φωτογραφιζόταν μαζί τους σηκώνοντας την παντιέρα των κινητοποιήσεων, ο νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει προχωρήσει στη διενέργεια τέτοιου διαγωνισμού, υπενθυμίζοντας με τον πλέον κυνικό τρόπο το πόσο απέχουν οι αντιπολιτευτικές κορόνες από την κυβερνητική πραγματικότητα.

Μειοδοτικός διαγωνισμός

Για την ακρίβεια των όσων γράφουμε, λοιπόν, με την υπ’ αριθμόν 2/2016 διακήρυξη της 11ης Μαρτίου 2016 το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Προμηθειών, προχώρησε στη διακήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την ανάδειξη αναδόχου ως προς την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των χώρων του υπουργείου. Ειδικότερα, η προκήρυξη αφορά τον καθαρισμό των χώρων του 5ου ορόφου, τμήματος του 3ου συνολικού εμβαδού 1.164 τ.μ., του 1ου και του 2ου ορόφου άλλου κτιρίου επί των οδών Σολωμού 60 και Πατησίων, εμβαδού 1.600 τ.μ., καθώς και ενός ακόμα κτιρίου του υπουργείου στη συμβολή των οδών Πατησίων 37 και Στουρνάρη.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στα 16.772,68 ευρώ και αφορά 9μηνη παροχή έργου. Μάλιστα μαθαίνουμε από την προκήρυξη ότι ο διαγωνισμός γίνεται άρον άρον, εντός δηλαδή μόλις δέκα ημερών από την ανακοίνωσή του στη Διαύγεια, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για το κατά πόσο προφταίνει το σύνολο της αγοράς να ενημερωθεί.
Το πιο εύλογο φυσικά είναι να υποθέσουμε ότι η είδηση μεταδίδεται από στόμα σε στόμα μεταξύ… γνωστών και φίλων. Να πούμε επίσης ότι δεν πρόκειται για τον μοναδικό διαγωνισμό του εν λόγω υπουργείου, καθώς έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες διαδικασίες όλο το τελευταίο διάστημα.

Πάρτυ στο υπουργείο Οικονομίας

Εκεί όμως που πραγματικά γίνεται πάρτυ αναθέσεων -κυρίως- σε εταιρείες καθαρισμού είναι στο υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στις 10 Μαρτίου, λοιπόν, ανατέθηκε στην εταιρεία Υάδες Α.Ε. η καθαριότητα των χώρων των κτιρίων του υπουργείου στο οποίο προΐσταται ο έτερος υποστηρικτής των απολυμένων καθαριστριών, ο κ. Γιώργος Σταθάκης, έναντι ποσού 13.827,36 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται για το κτίριο της οδού Νίκης 5-7 και Ερμού και Κορνάρου 1. Εδώ προκύπτει όμως ένα ιδιαίτερα σοβαρό ερώτημα: γιατί η εν λόγω εταιρεία λαμβάνει για επιφάνειες σαφώς μικρότερες του υπουργείου Εργασίας που προαναφέραμε ποσό μεγαλύτερο – αυτή τη φορά από το υπουργείο Οικονομίας; Και λέμε μεγαλύτερο, καθώς τα χρήματα που πήρε η εταιρεία Υάδες αφορούν μόλις έναν και όχι εννέα μήνες όπως ο διαγωνισμός του υπουργείου Εργασίας. Δηλαδή το υπουργείο Εργασίας για 9 μήνες παροχής έργου καθαρισμού θα πληρώσει 16.772,68 ευρώ όταν για έργο μικρότερο το υπουργείο Οικονομίας θα δώσει σε έναν μήνα 13.827,36 ευρώ!

Μόνο για έναν μήνα επίσης, δηλαδή τον Μάρτιο, η εταιρεία Ergo Cleaning Services θα πάρει 10.788,12 ευρώ και πάλι από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για το κτίριο της πλατείας Κάνιγγος, σε μια απόφαση για την οποία πλήρως ενήμερος είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Σταθάκη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης. Ο τελευταίος, που κανονικά οφείλει να προστατεύει το κράτος και τον καταναλωτή από αλόγιστες δαπάνες ή άλλες υπερβολές και προς τον οποίο κοινοποιήθηκε η σύμβαση, δεν αντέδρασε ώστε να αποτραπεί να δοθεί μόνο για έναν μήνα ποσό ανάλογο με αυτό που δίνει για 9 μήνες το υπουργείο Εργασίας.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των διαφορών και του πλιάτσικου που συντελείται στο δημόσιο χρήμα, να πούμε ότι με άλλη σύμβαση, στις 15 Μαρτίου 2016, και πάλι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για τον 9μηνο καθαρισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος επί της οδού Φιλοποίμενος 26 στην Πάτρα, θα πληρώνει στην εταιρεία του Αντώνη Φωτ. Παναγόπουλου με την επωνυμία Μαστοράκος 473,55 ευρώ τον μήνα, ήτοι 4.261,95 ευρώ στο πλήρες διάστημα, δηλαδή κοντά 10.000 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώνει στο 9μηνο για την ίδια ακριβώς υπηρεσία του το κεντρικό υπουργείο.

Υποκριτική στάση

Το πιο εντυπωσιακό όλων, όμως, είναι ότι ακριβώς για το ίδιο έργο καθαρισμού του υπουργείου Οικονομίας στην οδό Νίκης η ανά μήνα πληρωμή πέρυσι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο προς την εταιρεία καθαρισμών MEGA TRUST Cleaning ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι φέτος τον Μάρτιο, δηλαδή πέντε μήνες μετά. Το υπουργείο έδωσε δηλαδή μόνο 3.162,50 ευρώ για το έργο που μετά θα πλήρωνε 13.827,36 ευρώ.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κορόνες περί «προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών στο Δημόσιο» ή όσους διατυμπάνιζαν ότι «οι απολύσεις των καθαριστριών γίνονται για να προωθηθούν τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών που στόχο έχουν να αλώσουν το Δημόσιο». Κι αυτό διότι σήμερα παρακολουθούμε ένα απίστευτο ρεκόρ αναθέσεων και διαγωνισμών, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια της κρίσης και το οποίο ξεπερνά σε μέσους όρους τις αναθέσεις και τους διαγωνισμούς που γίνονταν τόσο από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου όσο και αυτή του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου των καθαρισμών κτιρίων που έχουν κερδίσει ακόμα και πάνω από δέκα διαγωνισμούς ή αναθέσεις από το κράτος μέσα σε λίγους μόλις μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτές οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κερδίζουν έργα και στις ημέρες της πρώτης αριστερής διακυβέρνησης.

Πλήθος όμως είναι και οι συμβάσεις που υπογράφουν και άλλα υπουργεία, προφανώς ξεχνώντας τις υποσχέσεις για κρατική ανάληψη τέτοιων υποχρεώσεων και με προφανές το ερώτημα για ποιον λόγο προτιμώνται ιδιωτικές εταιρείες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ότι θα χρησιμοποιήσει τις καθαρίστριες του Δημοσίου. Να σημειωθεί επίσης ότι ανάλογες πρακτικές εφαρμόζουν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η Περιφέρεια Αττικής κ.ά.

Ακόμα και ο «άγιος» των καθαριστριών του Δημοσίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που φωτογραφιζόταν με τις απολυμένες «πασιονάριες» του υπουργείου Οικονομικών, προκήρυξε διαγωνισμό ανάθεσης για τον καθαρισμό του υπουργείου του σε ιδιώτες


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.