Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η Ρένα Δούρου (VIDEO)

Ρένα Δούρου

Εξι χωροθετήσεις για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο όπου συζητήθηκε –με υψηλές εντάσεις ανά διαστήματα– η υπόθεση του ΧΥΤΑ Φυλής, θέμα που ετέθη προ ημερησίας διατάξεως από τη Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή το 10ήμερο κλείσιμο της χωματερής λόγω της ρηγμάτωσης που εμφανίστηκε στο τελευταίο κύτταρο της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ.

Αν και η περιφερειάρχης δεν αποσαφήνισε –πλην μιας περίπτωσης– πού θα γίνουν οι χωροθετήσεις, με την τοποθέτησή της κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, αλλά και να βρεθεί απέναντι σε όποιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Η κ. Δούρου πήρε τον λόγο έπειτα από επίμονη απαίτηση του ακροατηρίου που ζητούσε να ανέβει η ίδια στο βήμα και να τοποθετηθεί.

«Ηρθαμε εδώ για απαντήσεις» φώναζε το πλήθος που βρέθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου. «Υπάρχουν δύο ειδών πολιτικοί. Αυτοί που δίνουν ραντεβού με την επόμενη εκλογική κάλπη και θέλουν να επανεκλεγούν και εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά» ανέφερε αρχικά η περιφερειάρχης, για να συμπληρώσει:

«Εμείς δεν δίνουμε ραντεβού με τις επόμενες κάλπες για να βγούμε δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Δεν μας ενδιαφέρει να επανεκλεγούμε. Θα χωροθετηθούν έξι σημεία. Κανονίστε να μην κάνετε ασφαλιστικά μέτρα. Οσο θα είμαστε εδώ, δεν θα γίνει ΣΔΙΤ. Το Γραμματικό θα ανοίξει και μαζί και άλλα τέσσερα σημεία. Τελεία. Παύλα. Παρένθεση. Βγάλτε γιατρούς, βγάλτε δικηγόρους που φωτογραφίζονται με φόντο την Ακρόπολη στο instagram (σ.σ.: αναφορά για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη). Τέσσερα χρόνια λέτε ότι η Δούρου δεν κάνει τίποτα. Η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε με μαύρες σημαίες. Εγώ θα είμαι απέναντι» κατέληξε η περιφερειάρχης χρησιμοποιώντας πρώτο ενικό.

Σύμφωνα με πηγές της περιφερειακής αρχής, οι χωροθετήσεις θα γίνουν «πολύ σύντομα». Αναμένεται, όμως, σύμφωνα με άλλες πηγές, να γίνουν από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Για τι είδους χωροθετήσεις μιλάμε; Πηγές της «Εφ.Συν.» με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι στις έξι χωροθετήσεις περιλαμβάνονται και Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δηλαδή ανακύκλωσης, όχι μόνο χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Με δεδομένο ότι σε μια αποστροφή του λόγου της η κ. Δούρου μίλησε για 4+1 χωροθετήσεις, είναι άραγε η έκτη η Φυλή; Αγνωστο.

Το ΠΕΣΔΑ αναφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, αλλά η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν δεσμευθεί ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει.

Σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούσαν προσφάτως. «Δεν έχει συζητηθεί» απάντησε ο κ. Βρούστης. «Αλλά δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει» διευκρίνισε στη συνέχεια.

Ακόμη και αν ανακοινωθούν προσεχώς οι νέες χωροθετήσεις, έχουν από το παρελθόν καταγραφεί εκτιμήσεις ότι απαιτούνται περί τα 2-3 χρόνια για τις αδειοδοτήσεις.

Και εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα: Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, εφόσον ο χρόνος «αντοχής» της Φυλής μετρά αντίστροφα; Θα προβλεφθεί έκτακτη και προσωρινή εναλλακτική λύση; Και τι είδους; Πάντως η χθεσινή αναφορά του κ. Βρούστη προς το Σώμα του περιφερειακού συμβουλίου –και ταυτόχρονα προς τους δήμους– αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για το μέλλον: «Θα έχουμε “Φυλές” όσο δεν μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας».


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.