Μια πρόταση για το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Σαρωνικού

Με την εφαρμογή της πρότασης είναι βέβαιο ότι δεν θα δούμε ξανά τέτοιες εικόνες στον Δήμο μας.

Βουνά τα σκουπίδια σε όλη τη χώρα. Βρώμα, ποντίκια η καθημερινή εικόνα, όπως περιγράφεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κίνδυνοι ασθενειών προειδοποιούν οι επιστήμονες λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που επικρατούν.

Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου. Εικόνα καθημερινή σε πολλές γειτονιές του Σαρωνικού,

Ο Δήμος καίει τα σκουπίδια (φυτικά απορρίμματα) στην Λάκκα Αναβύσσου. Σύνηθες φαινόμενο σε πολλές γειτονιές.

Η εικόνα δεν είναι μόνο τωρινή και δεν οφείλεται αποκλειστικά στην σημερινή κυβέρνηση, όσο κι΄ αν αυτό επιδιώκουν να παρουσιάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι παμπάλαιο το πρόβλημα των συμβασιούχων και έχει δημιουργηθεί ως αντιστάθμισμα στον νόμο του ΑΣΕΠ, όταν τα κυβερνώντα κόμματα με την συμπαιγνία της αριστεράς έπρεπε να διορίσουν τους κομματικούς πελάτες τους.

Παρ΄ όλα αυτά λύση υπάρχει και πρέπει τώρα, έστω και στο +5’, να ξεκινήσει. Και θα αναφερθώ στον Δήμο Σαρωνικού, μια και εδώ υπάρχει ένας (κατά δήλωσή του) φιλελεύθερος Δήμαρχος, ο οποίος θεωρητικά δεν κατέχεται από τις αγκυλώσεις των τυπικών αυτοδιοικητικών (κατά δήλωσή του πάντα).

Δεν επιτρέπεται πλέον η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας (και γενικά προσωπικού στους ΟΤΑ) και η πρόληψη συμβασιούχων επιφέρει τα προβλήματα που χρόνια τώρα υφιστάμεθα εμείς οι πολίτες. Είναι μάλιστα γνωστό σε όλους ότι κάποιοι – κάποιες, επιδιώκουν να προσληφθούν ως συμβασιούχοι στην  καθαριότητα, για να δουλέψουν σε κάποιο γραφείο και να μονιμοποιηθούν ως καλύπτοντες «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Και συμβαίνει αυτό στο Δήμο Σαρωνικού και το γνωρίζουν πολύ καλά οι αυτοδιοικητικοί ηγέτες μας. Το διαλαλούν οι ίδιοι στα καφενεία.

Η άμεση λύση, που προτείνω, είναι να συγκεντρώσει ο Δήμος όσο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας διαθέτει σε μία ή δύο κοινότητες. Για τις υπόλοιπες ας προκηρύξει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την καθαριότητα με πλαφόν το ποσό που δαπανά σήμερα, για προσωπικό, οχήματα, μεταφορά στους ΧΥΤΑ.

Στις υποχρεώσεις των εργολάβων που θα προσέλθουν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να είναι η διάθεση προσωπικού επί 14ώρου βάσεως για την περισυλλογή των απορριμμάτων αλλά και την περιφρούρηση της καθαριότητας από τους ανεύθυνους και ανεγκέφαλους πολίτες που σκορπίζουν τα σκουπίδια οπουδήποτε. Επίσης θα πρέπει να υποχρεωθούν από την σύμβαση, το προσωπικό που θα προσλάβουν να είναι κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού και να έχουν πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται από την Εθνική Σ.Σ.Ε. Αυτό το τελευταίο το αναφέρουμε, γιατί δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο.

Ο Δήμος θα πρέπει να ενοικιάσει στον – στους εργολάβους, αντί ευλόγου τιμήματος, αν δεν διαθέτουν δικά τους, τα οχήματα καθαριότητας τα οποία θα υποχρεώνονται να συντηρούν  να ασφαλίζουν και να καλύπτουν όλα τα έξοδα που προκύπτουν, από τον έλεγχο ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. και σε όσα ποσά είναι υποχρεωτικό να καταβάλουν.

Τα θετικά αυτής της επιλογής είναι:

  1. Οι εργαζόμενοι καθαριότητας θα εργάζονται επί 8ωρο και όχι επί 4ωρο ή 3ωρο, όπως απασχολούνται σήμερα.
  2. Θα απεργούν μόνο όταν η ΓΣΕΕ καλύπτει την απεργία τους και εφόσον είναι μέλη στα αντίστοιχα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
  3. Ο Δήμος θα επιβλέπει, μέσω ενός Αντιδημάρχου Καθαριότητας ή εντεταλμένων υπαλλήλων, την καλή εκτέλεση της σύμβασης, η οποία φυσικά θα προβλέπει την σχετική ρήτρα.

Θα απαντήσει κάποιος διαβάζοντας αυτή την πρόταση. Μα αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας!!!  Ναι  αυτό είναι. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος έχει ιδιωτικοποίηση μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως έργα αποχέτευσης, έργα ύδρευσης, έργα ασφαλτόστρωσης, έργα φωτισμού, ακόμα και την διαχείριση των παραλιών σε ιδιώτες την έχει αναθέσει. Διαφορετικά θα έπρεπε να τοποθετεί μπιτσόμπαρα και να τα διαχειρίζονται δημοτικοί υπάλληλοι. Ακόμα θα έπρεπε να έχει συνεργείο ασφαλτοστρώσεων και συνεργεία για όλες της εργασίες που προαναφέραμε. Ήδη ο Δήμος μας με ομόφωνη απόφαση αναθέτει σε ιδιώτες τον ηλεκτροφωτισμό και την συντήρησή του για τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Ακόμα και την περισυλλογή των κλαδεμάτων, δηλαδή τμήμα της καθαριότητας, έχει αναθέσει σε ιδιώτες ο Δήμος, από την εποχή του «αριστερού» Φιλίππου, τι διαφορά έχει η περισυλλογή των απορριμμάτων;

Θα αντιπαραθέσει κάποιος λέγοντας, ότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα κηρύξει απεργία. Μπορεί να το κάνει Ε! ΚΑΙ; Θα απεργήσει πιθανόν το μόνιμο προσωπικό των γραφείων (σιγά μην απεργήσουν), αλλά οι εργάτες του εργολάβου καθαριότητας θα εργάζονται, γιατί εάν δεν εργαστούν δεν θα πληρωθούν.

Κύριε Δήμαρχε έχετε την δύναμη να κάνετε τομές στην λειτουργία του Δήμου; Αν ΝΑΙ τολμήστε και θα βρείτε συμπαραστάτες την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, γιατί θα έχετε λύσει το σοβαρότερο πρόβλημα που τον απασχολεί, την καθαριότητα.  


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.