Μεγάλος υποβρύχιος καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο

Οκτώ μεγάλους σάκους με απορρίμματα, όπως δίχτυα, μεταλλικούς σωλήνες, εξαρτήματα μηχανών, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μπαταρίες κ.α., περισυνέλεξε η ομάδα του Aegean Rebreath σε συνεργασία με το Nautilus Dive Center σε θαλάσσια περιοχή του Σουνίου Αττικής.
Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζεται η διαδικασία συλλογής και ανέλκυσης της σημαντικής αυτής ποσότητας θαλάσσιων απορριμμάτων.

Κοντά στην περιοχή που έγινε ο υποβρύχιος καθαρισμός βρίσκεται ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγραινών ο οποίος είναι και προστατευόμενη περιοχή Natura, ενώ στην περιοχή λειτουργεί και ιχθυοτροφείο.

«H κατάδυσή μας έφτασε σε βάθος 25 μέτρων. Ο βυθός ήταν σε αρκετά κακή κατάσταση λόγω εκτεταμένης ρύπανσης. Όλοι μας διαπιστώσαμε πως θα απαιτηθεί και άλλη νέα δράση στην περιοχή», είπαν στη Greenagenda.gr μέλη της ομάδας.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η ομάδα Aegean Rebreath θέλει να τονίσει την απόλυτη ανάγκη προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου πλούτου ανεξαρτήτως τουριστικής και εμπορικής εκμετάλλευσης, υπογραμμίζουν οι εθελοντές δύτες. Μετά την καταδυτική δράση τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν διαχωρίστηκαν και, κατόπιν της καταγραφής τους, διατέθηκαν προς ανακύκλωση σε συνεννόηση με τον Δήμο Λαυρίου.

Σκοπός της ομάδας αποτελεί η διεύρυνση ανάλογων δράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω συνεργασίας με τοπικούς φορείς, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Πρόβλημα που οι «αόρατες» συνέπειες του αποτελούν μέγιστη απειλή για τη βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτόν, οι δράσεις του Aegean Rebreath θέτουν ως προτεραιότητα την ενημέρωση των κατοίκων των παράκτιων περιοχών για το πραγματικό μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης, όπως και την εξοικείωση τους με το σκεπτικό της διαχείρισης και της αξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων.

katharismos 3 (600 x 337)

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η δημιουργία σταθερών σημείων συλλογής σε όλη τη χώρα, τα οποία μεταξύ άλλων θα προσφέρουν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την καταγραφή και τη συγκέντρωση των απορριμμάτων στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή οι συνέργειες με πολίτες και φορείς αποτελεί το πρωταρχικό βήμα.
http://greenagenda.g


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.