Μα-Δούρου: Αττική “Αποσυνθηκοποιημένη” περιοχή!

Του Θάνου Τζήμερου

Την εποχή της πασοκικής γραφικότητας, περνώντας το διάσελο για Άνω Ραχούλα, έβλεπες μια βαρυσήμαντη πινακίδα σε άπταιστα πασοκικά: ΑΝΟ ΡΑΧΟΥΛΑ: ΑΠΟΠΗΡΥΝΙΚΟΠΗΟΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Στο καφενείο, ο πρόεδρος σού εξηγούσε ότι το ψήφισμα πάρθηκε ομόφωνα από το κοινοτικό συμβούλιο, οπότε, σε περίπτωση που η Σοβιετία  με τις ΗΠΑ αποφάσιζαν να κάνουν τον κόσμο μπουρλότο, οι Ανωραχουλιώτες θα ήταν, μαζί με τις κατσαρίδες, τα μοναδικά είδη που θα επιβίωναν.

Ήταν η πρώτη φορά που η γελοιότητα ως μαζικό, κυρίαρχο φαινόμενο (πάντα υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό γελοιότητας στην πολιτική) εισέβαλε στον δημόσιο βίο. Δυστυχώς επικράτησε και ανέθρεψε γενιές ηλιθίων, επαναστατών του φραπέ, οι οποίοι είναι πλέον βέβαιοι ότι οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου αντιμετωπίζονται με πορείες, ταμπέλες και ψηφίσματα. Έκανε επιθετικές μεταστάσεις σε όλα τα κόμματα, μέχρι που βρήκε την απόλυτη, καθολική έκφανσή της στο κωμικοτραγικό μόρφωμα του συριζαϊκού θιάσου. Κι επειδή, πλέον, πυρηνική απειλή δεν υφίσταται (άμεση τουλάχιστον) κάποιον μεγάλον εχθρό πρέπει να βρούμε να αναμετρηθεί το μπόι μας και να θυμίσουμε στο πόπολο ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι του Άρη και των μαυροσκούφηδων.

Κάπως έτσι θα σκέφτηκε στην Περιφέρεια Αττικής η πνευματική εγγονούλα τού καπετάν Γιαννούτσου που, τι κρίμα, έφυγε πριν να την καμαρώσει να διατάζει “ένα βήμα πίσω όλοι”. Κι επειδή την αλλαγή της Ευρώπης την ανέλαβε ο Τσίπρας προσωπικά (με τη στρατηγική βοήθεια του Καρανίκα), ετούτη εδώ το πήγε ακόμα μακρύτερα. Άλλωστε μια πασιονάρια, μπαρουτοκαπνισμένη από τις μάχες στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου, Ρένα ΜαΔούρου, με τ’ όνομα, ήταν δυνατόν να περιοριστεί στα όρια της γηραιάς ηπείρου;

Κι αποφάσισε να ξεκινήσει την παγκόσμια επανάσταση, χτυπώντας τον καπιταλισμό και στις δύο πλέον πλευρές του Ατλαντικού. Γατάκι Τσε που περιορίστηκες στις Άνδεις… Έτσι λοιπόν, την Πέμπτη που μας πέρασε, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τι έκανε νομίζετε; Ανακήρυξε την Αττική ως: “Ελεύθερη ζώνη από τις  συμφωνίες TTIP, CETA και TISA”!!!

Ναι, καλά διαβάσατε. Η Περιφέρεια Αττικής από τις 19:28 την Πέμπτη το βράδυ (οι ιστορικές στιγμές πρέπει να καταγράφονται με ακρίβεια) ακύρωσε τρεις διατλαντικές συμφωνίες οι οποίες επηρεάζουν τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και στις οποίες συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου και καμιά ντουζίνα ακόμα χώρες: Ε.Ε., Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Νότιος Κορέα, Μεξικό, Νορβηγία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ισλανδία, Λιχτεστάιν, Μαυρίκιος, Πακιστάν, Παναμάς, Περού και Τουρκία.

Βέβαια υπάρχει μια λεπτομέρεια: οι δύο από τις παραπάνω συμφωνίες, οι TTIP και TISA δεν έχουν ολοκληρωθεί! Καθώς αφορούν στο σύνολο των πιστοποιήσεων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται και διακινούνται στις συμμετέχουσες χώρες, ξεκίνησαν εδώ και χρόνια, συνεχίζονται σε επίπεδο κορυφαίων τεχνικών εμπειρογνωμόνων και ποιος ξέρει πόσο ακόμα θα κρατήσουν οι συζητήσεις, πριν το τελικό κείμενο τεθεί στην κρίση των πολιτικών οργάνων. Οπότε δεν υπάρχει κάτι για να διαφωνήσεις ή να συμφωνήσεις, εκτός από φήμες που γράφει το left και ο Κούλογλου, οι οποίοι προφανώς έχουν βάλει κοριούς στις αίθουσες.

Σιγά όμως μην πτοηθεί η Δούρου από κάτι τέτοια. Άλλωστε το κοινό της ούτε να προφέρει μπορεί τα αρκτικόλεξα. Θα ξέρει τι είναι η ΤΤIP και τι η TISA; Τι την έχουμε την καθοδήγηση; Είναι απλά τα πράγματα σύντροφοι: κουβεντιάζουν οι καπιταλιστές! Θα είναι για καλό; Να υποδουλώσουν το εργατικό κίνημα θα θέλουν! Ήθελαν ποτέ τίποτε άλλο; Να τους τραβήξουμε μια προληπτική καταγγελία από τώρα, να ξέρουν ότι εδώ είναι Περιφέρεια Αττικής, δεν είναι παίξε γέλασε.

Και μάλιστα, το ότι δεν έχουν τελειώσει οι συνομιλίες τις καθιστά περισσότερο ύποπτες. Έτσι η εισήγηση της Περιφέρειας καταγγέλλει τη “νεοφιλελεύθερη κατεύθυνσή τους”  και ταυτόχρονα “το πλαίσιο απόλυτης αδιαφάνειας και άκρας μυστικότητας μέσα στο οποίο συζητούνται”. Πώς έμαθε η Δούρου τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση παρά το… πλαίσιο απόλυτης αδιαφάνειας και άκρας μυστικότητας; Είναι άξιο θαυμασμού και προφανώς αποδεικνύει υπερφυσικές ικανότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο. Τώρα που έπιασαν τον Χορταρέα, δημιουργείται ένα κενό στην αγορά όσων έχουν κληρονομικό χάρισμα, να η ευκαιρία. Βέβαια, μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι το περιεχόμενο της CETA δεν είναι καθόλου μυστικό. Η συμφωνία (μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) έχει ολοκληρωθεί κι όποιος έχει όρεξη να τη μελετήσει, αρκεί να κάνει κλικ εδώ.

Αλλά είπαμε: μια επαναστάτρια κατά του… διατλαντικού κεφαλαίου δεν καταπιάνεται με τέτοια επουσιώδη. Συνωμότες τους θέλουμε τους καπιταλιστές, συνωμότες θα τους παρουσιάζουμε. Ωστόσο, έχουμε τις πηγές μας, οπότε, να λαέ της Αττικής από τι σε προφυλάξαμε την Πέμπτη το βράδυ στις 19:28 (παραθέτω τις φράσεις αυτολεξεί από τη σχετική εισήγηση του συνεργάτη της Δούρου – γελάστε υπεύθυνα):

1. Η Ε.Ε. δεν έχει πάρει καμία σοβαρή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με ανοιχτά χαρτιά ή τουλάχιστον πάνω από το τραπέζι. (!!!)

 2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει στη συσκότιση των διαπραγματεύσεων και επιχειρεί να αποφύγει την εισαγωγή της TTIP προς συζήτηση και έκφραση γνώμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη και όταν οι διαπραγματεύσεις θα έχουν καταλήξει. (!!!)

3. Οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια έντονη διάθεση και δραστηριότητα προκειμένου να αναθεωρήσουν δια της πλαγίας οδού και με τη μέθοδο των τετελεσμένων μέσω συμφωνιών με τρίτους (ΔΝΤ, τρίτα κράτη) τις ευρωπαϊκές συνθήκες προς ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, αποδομώντας μεταξύ άλλων το καθεστώς προστασίας θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες. (!!!)

Μετά από τέτοιο αγωνιστικό οίστρο, το συμπέρασμα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο ηρωικό:

“Η ευρωπαϊκή, εθνική, αυτοδιοικητική και κοινωνική διάσταση των εν λόγω συμφωνιών και οι συνέπειες τους στο σύνολο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και της Περιφέρειας Αττικής είναι εκείνα τα στοιχεία που ορίζουν την υποχρέωση μας ως Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να αναλάβουμε δράση στην κατεύθυνση της αναχαίτισης τους.”

(Σημ. Διατηρήθηκε ο τονισμός του πρωτοτύπου. Στην Περιφέρεια δεν ξέρουν ότι ο τόνος ανεβαίνει: συνέπειές τους / υποχρέωσή μας / αναχαίτισής τους.)

Απάνω τους, συντρόφια! Κι έτσι η Τσου (φαντάζομαι αυτό είναι το θηλυκό του Τσε) με μια διακήρυξη που θα ζήλευαν οι επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο κατέληξε στο ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι να ανακηρύξει την Αττική “αποσυνθηκοποιημένη περιοχή”!!!

Δεν μπορώ να σκεφτώ περισσότερο χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού χαβαλέ, ανεύθυνης άσκησης εξουσίας, ριπής με νεροπίστολο για να τρομάξουν οι ελέφαντες. Βέβαια, όπως όλες οι συριζαϊκές επιλογές, έχει τους λόγους του. Στην προκειμένη περίπτωση, οι λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος είναι ο εξής: μετά από αυτό το θέμα, συζητούσαμε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή. Μετά τις μεγαλειώδεις κωλοτούμπες του Τσίπρα και των… αιμοβόρων διαπραγματευτών που τον περιστοιχίζουν, η Δούρου είχε εξαφανιστεί. Καλό σημάδι: βελτιώνεται η κατάστασή της, άρχισε να ντρέπεται. Όμως, να έχει κλείσει η συμφωνία για το Ελληνικό και να μην ζητήσεις από τους πρωταγωνιστές του έργου “Το Ελληνικό δεν πωλείται” να εκφράσουν τη θέση τους;  Χάνεται τέτοια απόλαυση; Έτσι, επειδή όλοι οι συριζαίοι του Περιφερειακού σφύριζαν αδιάφορα όσο ο Τσίπρας υπέγραφε πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά του, ζήτησα να γίνει αυτή η συζήτηση την Πέμπτη, 9/6, προ ημερησίας διατάξεως. Η Δούρου αντιπρότεινε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να το συζητήσουμε στις 16/6 για να κάνει ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Πιστεύοντας ότι το εννοεί, δέχθηκα. Βέβαια, θα περνούσε ένα πολύ δύσκολο απόγευμα, καθώς προεκλογικά είχε καταγγείλει τη σύμβαση με την Lamda Development ως “περιβαλλοντικό έγκλημα” “ξεδιάντροπο ξεπούλημα, προς όφελος ημέτερων οικονομικών συμφερόντων, με όρους αδιαφάνειας και μυστικότητας, μακριά από τον δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο, με τεράστιο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου!” Τι να πει τώρα; Αν πει τα ίδια δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις με τον Τσίπρα. Αν πει τα αντίθετα, την περίμενε ανηλεής εξευτελισμός. Κι έτσι προτίμησε να δοξασθεί κρυπτόμενη! Δεν ήρθε καν στη συνεδρίαση! Ανέθεσε σε ένα άχρουν και άοσμο φερέφωνό της να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, και για να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την κουβέντα, προέταξε την ουρανοκατέβατη συζήτηση για τις διατλαντικές συμφωνίες, με ένα κάρο ομιλητές, ώστε να έχουν φύγει οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κι όταν θα έρθει η ώρα της καυτής πατάτας να έχει πάει βράδυ, να είμαστε όλοι κουρασμένοι και με μια ανακοίνωση ήξεις – αφήξεις να ξεπετάξει το Ελληνικό ανώδυνα. Κλασικές πασοκικές συνδικαλιστικές αθλιότητες.

Ο δεύτερος λόγος είναι πάγιος: για να ταΐσει με επαναστατικό σανό τους ελάχιστους πλέον ηλίθιους που εμπιστεύονται ακόμα τη συριζαϊκή συμμορία. Και το θέμα ήταν ιδανικό: διεθνείς συμφωνίες για ακατανόητα πράγματα – να το μεγάλο κεφάλαιο που θέλει να σε φτωχοποιήσει περήφανε ψεκασμένε, αλλά η Ιμπαρούρι της Περιφέρειας θα προτάξει τα στήθη της να σε προστατέψει με το ηρωικό ψήφισμα “αποσυνθηκοποίησης”! Βενσερέμος!

Να διευκρινίσω ότι αυτό το άρθρο δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των συμφωνιών, που προφανώς θέλει αρκετή ανάλυση. (Επιγραμματικά, οι συμφωνίες TTIP, CETA και TISA έρχονται, με μεγάλη καθυστέρηση κατά την άποψή μου, να άρουν γραφειοκρατικούς περιορισμούς, δασμολογικά εμπόδια και να ενοποιήσουν τον μηχανισμό πιστοποιήσεων, ώστε οι συμβαλλόμενες χώρες να αγοράζουν και να πουλάν, η μία από την άλλη, πιο εύκολα και πιο φτηνά. Οι συμφωνίες αυτές είναι και ευκαιρία και κίνδυνος, όπως κάθε αγορά που “ανοίγει”. Χωρίς κρατικό προστατευτισμό, οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν και οι μη ανταγωνιστικές θα έχουν πρόβλημα.) Εδώ, θίγω μόνο την απίστευτη και απαράδεκτη για κάθε σοβαρό κράτος (αλλά η Ελλάδα πόρρω απέχει από το να είναι σοβαρό κράτος), επιλογή της Περιφερειακής Αρχής, στις συνεδριάσεις ενός οργάνου που χρυσοπληρώνεται από τον έλληνα φορολογούμενο, να συζητήσει, να κατακρίνει και να εκδώσει ψήφισμα για κάτι που και αγνοεί και είναι εντελώς αναρμόδια, σιγοντάροντας το ρεσιτάλ γραφικότητας της κυβέρνησης.  

Για τα πρακτικά: η σχετική συζήτηση, ήταν μία ακόμα ευκαιρία να φανεί η σύμπτωση άνοιας κόκκινου εθνοφασισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και μαύρου εθνοφασισμού (ΑΝΕΛ, ΧΑ). Την ίδια φοβική, επαρχιώτικη κασέτα έπαιζαν όλοι. Στην τοποθέτησή μου, τους εξήγησα ότι ο κόσμος προχωράει μπροστά χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή για την εθελοτυφλία των τελευταίων σταλινικών της Ευρώπης και των κολαούζων τους. Τους είπα πως αν γυρίζεις τις πλάτες σου στο μέλλον θα κάνει το ίδιο κι εκείνο με σένα και ζήτησα στο επόμενο συμβούλιο να συζητήσουμε την κλίση του άξονα περιστροφής της γης. Παραμπατέρνει η υδρόγειος, δεν συμφωνείτε, σύντροφοι; Να ανακηρύξουμε και την Αττική “απομπαταρισμένη περιοχή”.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.