Καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική: Δηλοί, Μοιραίοι και Άσχετοι

Δεκατρείς ημέρες μετά την φονικότερη καταστροφή που έπληξε τη χώρα και την Ανατολική Αττική, και καθημερινά ξεδιπλώνεται κάθε πτυχή της εξέλιξής της. Προκλητική αδιαφορία, ολιγωρία, παραλείψεις, δισταγμοί στην κρίσιμη στιγμή, ανεπάρκεια ή και ολική ανικανότητα των επικεφαλής αρμοδίων ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στην ασύλληπτη εθνική τραγωδία. Οι ευθύνες τους είναι οφθαλμοφανείς και πρέπει να αποδοθούν – ό,τι αναλογεί στον καθέναν τους. Η παρασιώπηση των ολέθριων σφαλμάτων θα ήταν η έσχατη προσβολή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν εντελώς άδικα.

Ένας – ένας οι πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας, φρόντισαν με τις δηλώσεις τους να αποδείξουν, ότι δεν υπήρξαν μόνο Δηλοί, Μοιραίοι και Άσχετοι, αλλά υπήρξαν και προκλητικοί και θρασείς, απέναντι στους σχεδόν 100 νεκρούς, τους τραυματίες και την απώλεια χιλιάδων περιουσιών. Οι δηλώσεις  αποτελούν ντροπή πολιτικών που θα μείνουν στην ιστορία. Μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες εκστομίστηκαν απίστευτες εκφράσεις που σε άλλες χώρες θα αποτελούσαν βασική αιτία αποπομπής τους ή και παραπομπής τους.


Η άφαντη περιφερειάρχης των καταστροφών Ρένα Δούρου, η κατ΄ εξοχήν υπεύθυνη για την ανυπαρξία των υπηρεσιών του φορέα που διοικεί, όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και στην Μάνδρα, αφού κρύφτηκε επί 12 ημέρες για να περισώσει το πολιτικό της προφίλ,  προσπάθησε με μια άνευ προηγουμένου δήλωση, να υποβαθμίσει τα αποτελέσματα της καταστροφής λέγοντας «Μου έτυχε η στραβή στη βάρδια μου».

Ωμή, κυνική, παλιανθρωπιά με έλλειψη σεβασμού στη τραγωδία των τόσων νεκρών για να δικαιολογήσει (αν είναι δυνατόν) την αχρηστία της.


Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, πρόβαλε δικαιολογίες του τύπου «σχέδια εκκένωσης υπάρχουν για φυσιολογικές συνθήκες» ή «ακόμη και αν δίναμε εντολή για απομάκρυνση, ο κόσμος θα έφευγε;» κ.λπ. Η περιφερειάρχης δεν διαχώρισε τη θέση της από τα επιχειρήματα του κ. Φιλίππου, έστω και αν αυτά προκαλούν τον κοινό νου. Και τη μνήμη όσων δεν πήραν ποτέ το SMS ότι κινδυνεύουν από τη φωτιά που ερχόταν καλπάζοντας. Δεν το πήραν διότι κανείς από την Περιφέρεια και τους συνυπεύθυνους φορείς δεν φρόντισε να το στείλει.


Ακόμη και στους συγγενείς των νεκρών ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δεν θα δίσταζε να επαναλάβει ότι «προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, αλλά δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά». Η μετά από 11 ημέρες αποδοχή της παραίτησής του από τον Τσίπρα, έγινε για να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης των επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνησή του, για την ανικανότητά της. 


Η περιφερειακή σύμβουλος Ανατ. Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, στην κατάθεσή της στην Εισαγγελέα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι άλλο είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών η οποία όπως παραδέχτηκε δεν έγινε ποτέ.


Μια άνευ προηγουμένου πρόκληση αποτέλεσαν τα καραγκιοζιλίκια του Ψινάκη για τους νεκρούς και τις χαμένες περιουσίες.  Γελούσε σαν χαζός και προκαλούσε με την όλη στάση του αποδεικνύοντας  για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για έναν γελωτοποιό που για ακατανόητους λόγους βρέθηκε να διοικεί έναν ιστορικό δήμο. Παρ΄ ότι αντιμετωπίζει το μένος σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου του Μαραθώνα και των δημοτών, αρνείται να αποχωρήσει και συνεχίζει να προκαλεί. 


Ο Σπίρτζης, Υπουργός υποδομών, πρώην Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται στην αντιπολίτευση και δηλώνει προκλητικά:  «Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γιατί έτυχε να είναι τώρα κυβέρνηση». Είπαμε συγγνώμη πολλές φορές -Τι άλλο θέλετε; Πραγματικά τι άλλο μπορεί να θέλουν οι πολίτες, από αυτόν και τον πρωθυπουργό του κ. Σπίρτζη, αναρωτιόνται σε όλη τη χώρα;


Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί αν όχι ανοησία, αμετροέπεια ή απίστευτος κυνισμός η δήλωσή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Πολάκη για τον αριθμό των νεκρών που «θόλωσε» την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής την ημέρα της φωτιάς. Το μόνο που ενόχλησε τον θρασύδειλο Υπουργό ήταν η εικόνα της θλιβερής κυβέρνησής του και ας υπήρξαν σχεδόν 100 νεκροί. 


Αυτοί συνθέτουν το παζλ, του θλιβερού θιάσου, πάνω στον οποίο έχει εναποτεθεί η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών όλης της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το ερώτημα που ακούγεται καθημερινά σε όλα τα στέκια, για το πόσες μπορεί να είναι ακόμα οι απώλειες σε ζωές, σε μια επόμενη πιθανή καταστροφή, όπως π.χ. ένας μεγάλος σεισμός, φαινόμενο που συχνά αντιμετωπίζει η χώρα.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική: Δηλοί, Μοιραίοι και Άσχετοι”

  1. Ο/Η Γιάννης Καραμήτροε λέει:

    Τραγικοί ακόμα και για τα δεδομένα τους!!!

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.