«Θεσμική εκτροπή» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παίρνουν τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Λίγες εβδομάδες από τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία κάλεσε «εθελοντικά» τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτεί την κατάθεση των ποσών.  Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΤτΕ.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται:

 ΠΝΠ“Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

«Θεσμική εκτροπή» αποκάλεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης και προαναγγέλλει προσφυγή στο ΣτΕ.

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη:

Μπακογιάννης Κώστας«Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών».
Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
Για το σκοπό αυτό, ζήτησα και έλαβα σήμερα σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια εξέδωσα απόφαση, με την οποία η Περιφέρειά μας προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.
Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή».

Πατούλης: Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις

H προώθηση από την πλευρά της Κυβέρνησης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι μια πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.
• Πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων.
• Ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.
• Θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;
• Αμφισβητεί τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία του προσωπικού μας, σε βάθος μηνών.

Καμίνης: Αιφνιδιαστικές αποφάσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό θα συμμετάσχει στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και θα ζητήσει να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ. Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

ΝΔ για τη δέσμευση χρημάτων φορέων: Δεν θα πληρώνει ο φορολογούμενος τα αδιέξοδα της κυβέρνησης

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!», σχολίασε ο Κώστας Καραγκούνης, σημειώνοντας ότι τη συγκεκριμένη ενέργεια μέχρι πρόσφατα την ξόρκιζε η κυβέρνηση και τώρα την υιοθετεί.

«Προειδοποιούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν», κατέληξε.

Πραξικοπηματική για το ΠΑΣΟΚ η μεταφορά των διαθεσίμων που προέβη η κυβέρνηση

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης να μεταφέρει υποχρεωτικά τα διαθέσιμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του δημοσίου, για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη τα προβλήματα ρευστότητας δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ΠΝΠ την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά αποθεματικών και γι’ αυτό προσπαθεί να «ψευτονομιμοποιήσει» τις πράξεις της.

Κάτι ανάλογο, τονίζει επίσης το ΠΑΣΟΚ, συνέβη μόνο το 1951.

Το ΠΟΤΑΜΙ επικρίνει την απόφαση για τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου

Το Ποτάμι τονίζει ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. «Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι, όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική – όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος της έχουν απομείνει.

«Είναι δεδομένο», καταλήγει το Ποτάμι, «πως θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα και η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία. Όμως, έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή»


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.