«Θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι εάν οι κάτοικοι είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους»

«Θα είχαν σωθεί ζωές» λέει ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Συνολάκης.

 «Οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν μπορούσαν να σωθούν», έλεγε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου

Θα είχαν χαθεί λιγότερες ζωές εάν οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης και πέντε επιστημονικοί συνεργάτες του. Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης, ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φωτιά διέσχισε την απόσταση των 7,5 χιλιομέτρων από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στο Νταού Πεντέλης μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, χρόνος ικανός ώστε να απομακρυνθούν πεζή προς την ακτή οι κάτοικοι στο Μάτι. «Με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφόρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 χιλιόμετρα την ώρα και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο εκδήλωσής της», επισήμανε ο κ. Συνολάκης και ακολούθως παρέθεσε τα ευρήματα μοντέλων προσομοίωσης για την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτείτο για την απομάκρυνση όλων των κατοίκων από το Μάτι.

Στον αντίποδα είχαμε τις δηλώσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου, τις αμέσως επόμενες ημέρες της φωτιάς, ο οποίος προκειμένου να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια, την ανοργανωσιά και την αναλγησία του ιδίου και της υπηρεσίας που διευθύνει,  εμφανίστηκε στα ΜΜΕ, κυνικός και προκλητικός. Αφενός παραδέχθηκε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αφετέρου επιχείρησε να δικαιολογήσει τους νεκρούς (ενενήντα εννέα σήμερα), λέγοντας ότι τα γεγονότα ήταν τέτοια που «τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα».

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο Φιλίππου έριξε ευθύνη στους πυρόπληκτους και τους δημοσιογράφους: «Ποιος σας είπε ότι αν λέγαμε στον κόσμο να φύγει, θα έφευγε;», ενώ κατά τη συνήθη πια τακτική «Πολάκη» και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι είναι … «κατεθυνόμενοι να λένε αυτά που λένε».

Ο ίδιος, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε στην συνέντευξή του ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Συνολάκης, είχε επιχειρήσει να ακυρώσει τη σημασία του μέτρου της εκκένωσης, λέγοντας ότι είναι προληπτικό: «Τι να κάναμε; Να παίρναμε ντουντούκα μέσα στη φωτιά; Πώς θα γινόταν πρακτικά; Ποιοι θα έμπαιναν στη φωτιά; Και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι…»  Στην ερώτηση που του είχε γίνει αν υπήρχαν σχέδια, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε: «Υπάρχουν σχέδια, αλλά έχουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα. Σχέδια έχεις με φυσιολογικές συνθήκες» (σ.σ. προφανώς όταν δεν φυσάει, δεν βρέχει και όταν δεν υπάρχει φωτιά), σημείωσε ακόμα ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω δεν ξέρει αν θα έκανε κάτι διαφορετικό και εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν μπορούσαν να σωθούν.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.