Δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης με πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική ενσωμάτωση

Με πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε φορείς και εκπροσώπους του α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μέσω διαβούλευσης να συγκροτηθεί Κοινωνική Σύμπραξη με χωρική αναφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 330.555.921€ και αναμένεται να αναδειχθούν περίπου 70 Κοινωνικές Συμπράξεις στις διάφορες περιοχές παρέμβασης σε όλη την Ελλάδα. 

Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς του Δήμους όλης της χώρας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020», ο Δήμος Σαρωνικού προχώρησε σε ενημέρωση και επαφές με τους δήμους της περιφερειακής χωρικής ενότητας ανατολικής αττικής, την Αντιπεριφέρεια και την Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής προκειμένου να διοργανωθεί η πρώτη συνάντηση, η οποία και έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015. 

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης, ως οικοδεσπότης και προεδρεύων της συνεδρίασης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση και τους ευχαρίστησε για τη θετική ανταπόκριση και την παρουσία τους. Η ενέργεια αυτή αφορά το 1ο στάδιο κατά το οποίο στόχος είναι η κινητοποίηση των εταίρων και η μεταξύ τους δικτύωση. Οι σχεδιαζόμενες δράσεις είναι άμεσες καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο κατάθεσης έκθεσης πεπραγμένων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Σαρωνικού αν και η διορία είναι πάρα πολύ σύντομη «είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η προσπάθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και πιο οργανωμένα φαινόμενα ένδειας και περιθωριοποίησης που παρατηρούνται στους Δήμους μας. Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι πλήττονται από τη δεινή οικονομική κατάσταση χρήζουν άμεσης βοήθειας και είναι ηθικό μας καθήκον να συμπράξουμε προς όφελός τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε για όλους τους συνδημότες μας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» επεσήμανε ο κ. Σωφρόνης. 

Στη συνέχεια της συζήτησης οι συνεργάτες του Δημάρχου Σαρωνικού εξήγησαν τις τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος στους Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων. Στις άμεσες ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η συνοπτική έκθεση της υφιστάμενης κατάστασης μέσω της καταγραφής πραγματικών και ρεαλιστικών αναγκών, καταγραφή των υπαρχουσών δομών των Δήμων αλλά και όλων των φορέων, εκκλησίας,  ΜΚΟ ή άλλων που παρουσιάζουν ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς επίσης η καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού, του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει ο κάθε φορέας σε επίπεδο Κοινωνικών Δομών. 

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο των προγραμμάτων ΣΕΣ 2014-2020 τα οποία έχουν σαφή προσανατολισμό προς την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κοινωνική ενσωμάτωση, καταπολέμηση της ανεργίας και στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας είναι ο άξονας χάραξης της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής όπως αποτυπώνεται στα ΣΕΣ 2014-2020. Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού για τη δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης καθώς μέσω συνεργασίας θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Η κα Θανοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής τόνισε μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της εν λόγω δράσης η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και υποστηρικτικής γονέων και οικογενειών με συνέπεια την ομαλή ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό. Όπως σημείωσε η Περιφέρεια μέσω διαβουλεύσεων θα καταρτίσει και επιμέρους προτάσεις οι οποίες θα αφορούν προγραμματικές συμβάσεις ή άλλες ενέργειες συμπεριλαμβάνοντας τους Δήμους. 

Το πρόγραμμα πέρα από την ανακούφιση των απόρων ατόμων και οικογενειών μέσω επισιτιστικής και υλικής βοήθειας, στοχεύει στην ένταξη τους στην εργασία και στην μετενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.