Γ. Πατούλης: Δεν θα καλυφθούν με τα λεφτά των δήμων οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας

Από την Ξάνθη συνεχίστηκε ο προσυνεδριακός διάλογος της Κ.Ε.Δ.Ε με ορίζοντα το ετήσιο τακτικό της συνέδριο στη Χαλκιδική στις 7-9 Μαΐου 2015 με θέμα: «Η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά». Η 2η προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου των αιρετών α’ βαθμού από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης πραγματοποιήθηκε με κεντρικό θέμα τα οικονομικά και τη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, ανέφερε: «Η κρατική χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α α’ βαθμού δεν είναι ελεημοσύνη αλλά αναγκαία πολιτική πράξη. Η συμβολή της αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, έχει υπάρξει καθοριστική. Η Κ.Ε.Δ.Ε έγκαιρα και με συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφασίσει τη στρατηγική της θέση, για δημοσιονομική αποκέντρωση, ζητώντας ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπως και ισότιμη συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης».
 
Δεν θα καλυφθούν με χρήματα των ΟΤΑ , οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας
Σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση πιθανώς να αναζητήσει να καλύψει μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή των δανειστών κι από κονδύλια που αφορούν στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Δήμων, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε τόνισε: «Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των Δήμων και να αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων είναι καταρχήν καθησυχαστική . Όμως δεν εφησυχάζουμε καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών μας επιχορηγήσεων».
Καθυστερήσεις στην απόδοση των πόρων της Αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία
Ορίζοντας το περίγραμμα για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδίου δράσης για ουσιαστική ανατροπή στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κάλεσε την Κεντρική εξουσία:
1. Να παράσχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναζητήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση τους πόρους για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους δανειστές
2. Να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού καθώς δεν έχει αποδοθεί η ΣΑΤΑ Φεβρουαρίου ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, δεν έχουν αποδοθεί τα παρακρατηθέντα του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή των προνοιακών της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με την τακτική επιχορήγηση του Μαρτίου που ανέρχεται σε 104 εκατομμύρια, εξασφαλίζουν την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.
Πιθανή μη καταβολή ακόμη και μέρους της τακτικής επιχορήγησης, για λόγους ταμειακής διευκόλυνσης του Κράτους, θα δημιουργήσει σε πολλούς Δήμους της χώρας ασφυκτική κατάσταση.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές πόρων
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές πόρων στους Ο.Τ.Α., ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι:
• και το 2015 οι ΟΤΑ είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, οι Δήμοι είναι αυτοί που θα προσφέρουν 863 εκατ. € πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. €.
• το 2015 τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά, τουλάχιστον κατά 50%, από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3852.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές θέτοντας ως ζητούμενο, το μοντέλο και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα συμβάλουν όχι απλώς στην επίλυση των προβλημάτων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων αντιμετώπισης της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση, στην αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στην Ελλάδα και μετά την κρίση.
Ως προτεραιότητες ετέθησαν:
• να επιβληθεί η υιοθέτηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την οικονομική και λειτουργική μας ανεξαρτησία.
• να ανεξαρτητοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τις διαθέσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων.
• να μην γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ και στις τοπικές κοινωνίες μέσω μεσαζόντων.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς τους Δήμους.
Προχωράμε ενωμένοι για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, χωρίς στην προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν ισότιμα και με καθαρούς όρους, οι Δήμοι» στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα ενότητας. «Ενωμένοι, όλοι μαζί, Κ.Ε.Δ.Ε και ΠΕΔ, δημιουργούμε μια νέα ισχυρή αυτοδιοικητική συμμαχία. Μια ισχυρή συμμαχία που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Τις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε για τα οικονομικά ενόψει του τακτικού συνεδρίου παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ και Δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. 

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.