Βρίθει παραβάσεων το ιχθυοτροφείο στο 60 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών Σουνίου (Κασιδιάρα), σύμφωνα με έκθεση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (VIDEO)

Μετά από έγγραφη καταγγελία, που κοινοποίησε προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ιδιώτης, σχετική με τη λειτουργία του ιχθυοτροφείου της εταιρείας. “ΚAΣΤEΛΟPIZO – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε., στη θαλάσσια περιοχή του στενού της νήσου Πάτροκλος, στο 60ο χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών Σουνίου, (θέση Κασιδιάρα) Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού, η υπηρεσία μετέβη στις 29-03-2016 και πραγματοποίησε έλεγχο, μετά από τον οποίο συντάχθηκε έκθεση στην οποία αναφέρονται πληθώρα παραβάσεων της άδειας λειτουργίας του.

2014-06-25-09-45-52Μερικές από τις παραβάσεις που αναφέρονται στην έκθεση είναι ότι, έχουν εγκατασταθεί 20 ιχθυοκλωβοί, έναντι 16 ιχθυοκλωβών που προβλέπει η άδεια του έργου και οι οποίοι είναι σαφώς μεγαλύτερων διαστάσεων από τους προβλεπόμενους.

Δεν έχει ορισθεί υπεύθυνος τήρησης περιβαλλοντικών όρων, ενώ μια σειρά υποχρεώσεων της εταιρείας, δεν διαπιστώθηκαν και αναφέρονται στην έκθεση ως δηλωθέντα προφορικώς από τον εκπρόσωπό της.

Η εταιρεία δεν έχει αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία, τις ετήσιες εκθέσεις μετρήσεων, για την ποιότητα των νερών και την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, που είναι υποχρεωμένη να συντάσσει.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι στο χερσαίο τμήμα του ιχθυοτροφείου, υπήρχαν συσκευασμένα υλικά για την κατασκευή ιχθυοκλωβών (πλωτήρες, κουτιά κλωβών, δίχτυα ιχθυοκλωβών), για τα οποία ο υπεύθυνος ισχυρίστηκε προφορικώς ότι επρόκειτο να σταλούν προς πλύση!!!

Όπως μας ενημέρωσε η κα. Λυμπινάκη Μαρία, Μηχανολόγος Μηχανικός, η οποία υπογράφει την έκθεση αυτοψίας, η εταιρεία δεν απάντησε εγγράφως, στην υπηρεσία, επί των σημείων που ελέγχεται όπως όφειλε, στο χρονικό περιθώριο που της δόθηκε. Για τους λόγους αυτούς η υπηρεσία έχει συντάξει πρόταση επιβολής προστίμου, η οποία έχει εγκριθεί από την ιεραρχία της Περιφέρειας Αττικής και εντός των προσεχών ημερών θα κοινοποιηθεί στον επιχειρηματία και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Ο έλεγχος του ιχθυοτροφείου, έγινε μετά από καταγγελία ιδιωτών, ενώ όπως φαίνεται ο Δήμος Σαρωνικού, ο οποίος πρωτίστως θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την περιβαλλοντικά άρτια λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης, ουδόλως ασχολείται. Θα θυμίσουμε την προεκλογική δήλωση του Δημάρχου κ. Σωφρόνη, ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2014, θα ανέβαινε ο ίδιος στην μπουλντόζα που θα κατεδάφιζε τα παραπήγματα στις χερσαίες εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι θα προέβαινε σε τέτοιου είδους λεονταρισμούς, αλλά ο στοιχειώδης έλεγχος λειτουργίας του ιχθυοτροφείου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της κινητοποίησης των αρμόδιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών, είναι τουλάχιστον στις υποχρεώσεις του.

Μετά την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα που δείχνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σοβαρές υποθέσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, δικαιολογούνται απόλυτα και η δυσπιστία και οι επιφυλάξεις των πολιτών, στο αν θα συντηρούνται και αν θα λειτουργούν σωστά, ακόμα πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, οι χώροι κομποστοποίησης και οι χώροι επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, όταν αυτά χωροθετούνται πλησίον κατοικιών.

Εντυπωσιακό πάντως είναι, ότι ο καταγγέλλων ιδιώτης, παρέλαβε την έκθεση αυτοψίας, τον Απρίλιο του 2016 και την κράτησε στο συρτάρι του επί 6μηνο. Δεν κοινοποίησε στον Δήμο Σαρωνικού, ούτε την καταγγελία του, ούτε την απάντηση και την έκθεση  αυτοψίας που παρέλαβε. Γιατί άραγε;  

Δείτε εδώ την κλήση σε απολογία της Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. σε pdf format

Δείτε εδώ την Έκθεση Αυτοψίας σε pdf format 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 Responses to “Βρίθει παραβάσεων το ιχθυοτροφείο στο 60 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών Σουνίου (Κασιδιάρα), σύμφωνα με έκθεση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (VIDEO)”

  1. Ο/Η aNEMOS λέει:

    Ο Δήμαρχος όντως “ανέβηκε” στις μπουλντόζες, όχι για να γκρεμίσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αλλά για να ανοίξει χώρο και για επάνδρωση νέων.

    πάντως το παλληκάρι κάνει ότι μπορεί για την “ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ΤΟΥ”

  2. Ο/Η Πάνος λέει:

    Δύο διαπιστώσεις Η καταγγελία έχει πρωτόκολλο τουλάχιστον δεκεμβριο 2015 μπορεί και νωρίτερα και η αυτοψία έγινε Μάρτιο και βγήκε μετά από 6 μήνες??? Ετσι δεν θα πάει τιποτε μπροστά! Και τι θα γίνει στο μέλλον? Μετά απο 5 χρόνια πάλι το ιδια θα συζητάμε!

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.