Από αναβολή σε αναβολή οι διαγωνισμοί για τις χωματερές των Καλυβίων και της Παλαιάς Φώκαιας

Με την Ελλάδα να πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές, οι διαγωνισμοί για την αποκατάστασή τους αναβάλλονται συνεχώς με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Το σήριαλ με την Αττική.
 
Από αναβολή σε αναβολή οι διαγωνισμοί για τις χωματερές – Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων
 Μπορεί η Ελλάδα να κινδυνεύει με απώλεια περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή δεκάδες κρίσιμα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007 – 2013) καθυστερούν ή δεν έχουν καν ξεκινήσει, μπορεί να πληρώνουμε πρόστιμο περί τα 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο επειδή λειτουργούν ή δεν έχουν αποκατασταθεί παράνομες χωματερές, αλλά οι σχετικοί διαγωνισμοί πάνε από αναβολή σε αναβολή.

Χθες αναβλήθηκαν για μια ακόμη φορά, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας που δεν επιτρέπει σε τεχνικές εταιρείες να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές, οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) Μεγαρέων, Κερατέας και Νοτιοανατολικής Αττικής (Παλαιάς Φώκαιας και Καλυβίων), συνολικού προϋπολογισμού 15,2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μικρό μόνο αριθμό των ΧΑΔΑ ανά την Ελλάδα που υποτίθεται πως θα έχει αποκατασταθεί εδώ και χρόνια, αλλά οι σχετικοί διαγωνισμοί αναβάλλονται συστηματικά. Ειδικά για τους τρεις ΧΑΔΑ της Αττικής, ο διαδημοτικός σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) που προωθεί τους διαγωνισμούς είχε ξεκινήσει από το 2011, με τον πρώτο διαγωνισμό να προκηρύσσεται το Νοέμβριο του 2012.

Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλά επεισόδια, με πολλούς διαγωνισμούς να κηρύσσονται άγονοι εξαιτίας μηδενικού ενδιαφέροντος, τον μειοδότη να αποχωρεί επειδή δε μπορεί να βρει εγγυητική επιστολή και άλλα ευτράπελα. Χθες, που επρόκειτο να υποβληθούν εκ νέου προσφορές (η ημερομηνία είχε μεταφερθεί από τις 2 Ιουλίου) υπήρξε νέα αναβολή λόγω των κλειστών τραπεζών. Αποκορύφωμα ήταν η διαπίστωση πως ενώ και οι τρεις ΧΑΔΑ είναι επισήμως κλειστοί, υπήρξε κατά το παρελθόν νέες παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων οι οποίες ανακαλύφθηκαν αφού ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί. Ετσι, υπήρξαν αλλαγές στο τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου σε σχέση με τις αρχικές μελέτες, με βάση τις οποίες προκηρύχθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί.

Σημειώνεται πως στο διαγωνισμό για την αποκατάσταση και των τριών ΧΑΔΑ είχε επικρατήσει το 2013 η εταιρεία ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΕ η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο. Λίγους μήνες μετά ενημέρωσε τον ΕΔΣΝΑ πως αδυνατεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές με αποτέλεσμα στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 ο διαγωνισμός να κηρυχθεί εκ νέου άγονος. Τότε είχε διαπιστωθεί από αυτοψία «διαπιστώθηκε η ύπαρξη πρόσφατων αποθέσεων απορριμμάτων και ογκωδών υλικών, οι οποίες μεταβάλλουν σημαντικά το ανάγλυφο, την έκταση και τον όγκο του υφιστάμενου ΧΑΔΑ. Επομένως η υπάρχουσα μελέτη χρήζει τροποποίησης, αφού υπάρχει προφανής αλλαγή του φυσικού και, κατά συνέπεια, του οικονομικού αντικειμένου του έργου».

Δύο χρόνια από τότε και οι τρεις διαγωνισμοί δεν έχουν προχωρήσει μολονότι τα σχετικά κονδύλια πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι τέλος του χρόνου για να μη χαθούν, με βάση τους κανόνες του προηγούμενου ΕΣΠΑ.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Από αναβολή σε αναβολή οι διαγωνισμοί για τις χωματερές των Καλυβίων και της Παλαιάς Φώκαιας”

  1. Ο/Η συριανος λέει:

    εχω σχολιαση και στο παρελθων και εχω καταγκιλη για τις χωματερες

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.