Ανοικτή επιστολή του Δημάρχου κ. Γιώργου Σωφρόνη για το Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού

Μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης,
σε όλο το Δήμο Σαρωνικού

Κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας

Δίνουμε μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες μας

Η έλλειψη αποχέτευσης είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής μας. Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, σε έναν Δήμο σαν το δικό μας, να ζούμε ακόμη με τους βόθρους στα σπίτια μας. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε λύση. Με τρόπο μόνιμο, ρεαλιστικό και υπεύθυνο.

Η χωροθέτηση για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) στη θέση ΒΙΟ.ΠΑ. στα Καλύβια, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα.

Τι θα κατασκευαστεί στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων

Στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές:

  • Κέντρο Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων, με εγκαταστάσεις κλειστού τύπου και υπόγειους αγωγούς μεταφοράς λυμάτων, χωρίς τη χρήση λυματοφόρων. Θα είναι το πιο σύγχρονο Κ.Ε.Λ. που θα λειτουργεί σε όλη την Ανατολική Αττική
  • «Πράσινο Σημείο» κομποστοποίησης πράσινων απορριμμάτων(κλαδέματα), τα οποία παράγονται στην πόλη μας
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που θα προωθεί την ανακύκλωση

Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, συνολικής έκτασης άνω των 10 στρεμμάτων
  • Φυτοφράκτες,που θα ελαχιστοποιούν την οπτική επαφή με το Κ.Ε.Λ.
  • Αξιοποίηση των εκροών και επεξεργασία του νερού, ώστε να μην χύνεται ούτε ένα κυβικό μέτρο στη θάλασσα, αλλά να αξιοποιείται από το Δήμο και τους κατοίκους για άρδευση και πλύσιμο, με ελάχιστο κόστος.

Γιατί επιλέξαμε την περιοχή του ΒΙΟ.ΠΑ.

  • Είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική περιοχή, σε απόσταση 1.200 μέτρων από το κέντρο του κυρίως οικισμού
  • Είναι η μοναδική περιοχή στο Δήμο που  έχει και την απαραίτητη έκταση (69 στρέμματα) για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, αλλά και τις χρήσεις που επιτρέπουν τη λειτουργία τους.
  • Θα είναι η μονάδα με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, από τις περισσότερες που λειτουργούν σήμερα στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

Η Περιφέρεια Αττικής αρνείται κατηγορηματικά τη λύση της μεταφοράς των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια.
Τέσσερις διαφορετικοί Υπουργοί Περιβάλλοντος αρνήθηκαν να υπογράψουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη σύνδεση του αγωγού λυμάτων του Δήμου μας, με την Ψυτάλλεια.
Κανένας Δήμος που σήμερα διαθέτει Κ.Ε.Λ., δεν δέχεται στις εγκαταστάσεις του τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού. Ακόμη και στο Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου, έχουν γίνει δεκτές μόλις 1300 συνδέσεις από τα Καλύβια και τον Κουβαρά, όταν οι ανάγκες μόνον αυτών των δύο περιοχών ανέρχονται στις 4.000 συνδέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιλογές είναι δύο:

ή θα κατασκευάσουμε το δικό μας Κ.Ε.Λ., για να καλύψουμε τις ανάγκες του Δήμου
ή θα εξακολουθήσουμε να ζούμε με τριτοκοσμικούς βόθρουςκαι λύματα στους δρόμους μας

Η κατασκευή του έργου διασφαλίζει οφέλη για όλους

Λύνεται οριστικά, σε βάθος δεκαετιών, το πρόβλημα της αποχέτευσης.
Λύνεται το πρόβλημα διαχείρισης των 10.000 τόνων πράσινων απορριμμάτων (κλαδέματα) που παράγονται σε ετήσια βάση στο Δήμο μας.
Θα εξοικονομηθούν πάνω από 4 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, που θα οδηγήσουν σε ισόποση μείωση των δημοτικών τελών.
Προστατεύουμε τις θάλασσες μας: με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του νερού, δεν θα καταλήγει στη θάλασσα ούτε ένα κυβικό μέτρο λυμάτων.
Θα διαθέτουμε δωρεάν λίπασμα στους κατοίκους, που θα προέρχεται από την μετατροπή και κομποστοποίηση των «πράσινων» απορριμμάτων.
Αποκτά ο Δήμος μας ένα πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που θα προωθεί την ανακύκλωση και ένα μοντέλο ζωής φιλικό στο περιβάλλον.
Προστατεύουμε και παραδίδουμε στα παιδιά μας μια πόλη με σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον υποδομές, με θάλασσα και έδαφος απαλλαγμένα από τα λύματα των βόθρων μας.
Αποζημιώνονται άμεσα και με τιμές ανώτερες των αντικειμενικών αξιών, οι 50 περίπου ιδιοκτήτες των οποίων θα αγοραστούν οι εκτάσεις.
Δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και 100 μόνιμες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, οι οποίες θα καλυφθούν από την περιοχή μας.
Για τη Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων, με την επαναχρησιμοποίηση του νερού, θα μειωθεί κατά 50% το κόστος τόσο της ύδρευσης όσο και της αποχέτευσης.

Επιλέγουμε λύση κι όχι απραξία

Υιοθετούμε την επιλογή της χωροθέτησης και κατασκευής Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και Κομποστοποίησης Πράσινων Απορριμμάτων στο χώρο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης και των πράσινων απορριμμάτων

Δίνουμε ποιότητα στην καθημερινότητά μας.

Προστατεύουμε το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

8 Responses to “Ανοικτή επιστολή του Δημάρχου κ. Γιώργου Σωφρόνη για το Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού”

  1. Ο/Η Μάρκος Νινόλακης λέει:

    Πάνο καλησπέρα

    Στο έστειλα την ίδια ημέρα και στο ξαναστέλνω. Για σιγουριά στείλε μου ένα κενό
    Μάρκος

  2. Ο/Η Μάρκος Νινόλακης λέει:

    Πάνο καλησπέρα

    Στείλε μου e-mail και θα σου προωθησω αυτα πού ζητάς

    • Ο/Η Πάνος λέει:

      Ακόμα απάντηση δεν έχω πάρει 23/7/16 13.00!
      Θα προσθέσω επίσης
      Δεν θα ηταν καλύτερο εκτός του ΚΕΛ Καλυβίων να γίνουν και άλλα Αναβυσσος ( Στο χώρο των αλυκών!!!) Στην Σαρωνίδα, στην παλαια Φώκαια και Λαγονήσι οπως και Κουβαρά! Για να μην έχουμε τα χιλιομετρα των αγωγων και δυσλειτουργίες. Οι αποχετευσεις εχουν νοημα ΜΟΝΟ σε φυσική ροή βαρύτητας και οχι με αντλιοστάσια! Μην πει κάποιος οτι δεν τα θέλει στην γειτονια γιατί εχασε και το παιχνίδι! Ο αλλος θα το θέλει στην γειτονιά του? ΟΧΙ! και αντιστοιχα με το που θα σκάβουν το δρόμο ΩΙΜΕ καταστροφή σε υδρευσεις ( μπορεί να είναι και ευκαιρία να περαστεί νεος σωστός σωλήνας υπερπιεσης και οχι υποπιεσης), καλώδια ΟΤΕ κοκ! Αλήθεια με τα παγια της αποχετευσης δλδ το 75%, οπως και η ΕΥΔΑΠ, θα μας χρεώνει στην κατανάλωση του νερου?

  3. Ο/Η Μάρκος Νινόλάκης λέει:

    Αξιότιμε Αντώνη

    Οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι στην διάθεση σας όπως επανειλλημένως έχω προτείνη, για να αποδείξη ενώπιον σας, ότι: σε 5 δευτερόλεπτα το μέγιστο, εξαφανίζει τις οσμές από τα βοθρολύματα. Αν κάνει 10 δευτερόλεπτα κερνάω όλους τους παρευρισκομένους. Αν όμως σε 5 δευτερόλεπτα την εξαφανίσω, κερνάς εσύ εμένα μόνον.

    Για τα κουνούπια η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι δεν ευδοκιμούν σε νερό το οποίο είναι απολυμανσμένο σε log 10-3 και η ηλεκτρολυτική τεχνολογία προσφέρει νερό με μη ανιχνευσημους παθογόνους μικροοργανισμούς σε log10-6 ( Stanford Univercity, Πολυτεχνείο Κρήτης)

    Ουδέποτε δήλωσα ότι είμαι υπέρ της χωροθέτησης στα Καλύβια διότι όπως τονίζω για την τεχνολογία μου, το μέρος δεν παίζει κανένα ρόλο.

    Οπουδήποτε υπάρχουν 25 στρέμματα, διότι χρειαζόμαστε το 40 -50% περίπου της έκτασης από ότι η βιολογική επεξεργασία λειτουργούμε.

    Στην ημερίδα που πρέπει να γίνει, εάν ερωτηθώ για την γνώμη μου ως προς την χωροθέτηση, θα τοποθετηθώ αντικειμενικά βάση των γνώσεων μου, χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός στην υδραυλική μεταφοράς λυμάτων.

    Για το επιστήμονας, σε ενημερώνω ότι οχι η σπουδές μου, αλλά οι πράξεις μου και τα επιτεύγματα μου μου δίνουν αυτό τον τίτλο. ( Ευρωπαϊκά Δ.Ευρεσιτεχνίας, διεθνή βραβεία, ομιλίες σε παγκόσμια συνέδρια, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά)

    Για το αστρολόγος κάνεις ένα λάθος. Δεν είμαι αστρολόγος, έχω χόμπι την αστρολογία.

    Για αναβάθμιση κατ ελάχιστο των γνώσεων σου, η λέξη άνθρωπος, έχει ρίζα το : άνω θρωσκω. Δηλαδή δηλαδή κοιτάω ψηλά, κοιτάω τα αστέρια και ευχαριστώ τον δημιουργό που έχω την δυνατότητα να κοιτάω ψηλά.

    Αγαπητέ Αντώνη, αν σε λένε Αντώνη, ξέροντας το χόμπι μου, καθ ότι δεν είναι ευρέως γνωστό, πρέπει να ξέρεις και εμένα, γιατί κρύβεσαι?

    Στην παγκόσμια βιβλιογραφία, δεν υπάρχει αναφορά ότι δαγκώνω!!!!

  4. Ο/Η ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ λέει:

    Προφανώς επειδή ο Δήμαρχος και ο επιστήμονας ερευνητής αστρολόγος δεν μένουν στα Καλύβια και δεν θα αντιμετωπίζουν οσμές και κουνούπια δεν τους ενδιαφέρει.

  5. Ο/Η Μάρκος Νινόλακης λέει:

    Κατ αρχάς συγχαρητήρια στον κ Δήμαρχο Σαρωνικού για την απόφαση του να προχωρήσει στην χωροθέτηση ΚΕΛ για τα λύματα του δήμου.

    Σίγουρα θα υπάρχουν αντιρρήσεις από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, άλλα εφ όσον όντως το ΚΕΛ θα είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, δεν θα υπάρχει πρόβλημα οσμών και μεταφοράς παθογόνων μέσω του αέρα, ακόμα και αν γίνει στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

    Η νέα ηλεκτρολυτική τεχνολογία επεξεργασίας αστικών λυμάτων που πρεσβεύω, είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή, να αποδείξει έμπρακτα την άοσμη και όχι μόνον λειτουργία της, ενώπιον της Δημοτικής αρχής και κάθε ενδιαφερομένου, με πραγματική επίδειξη των δυνατοτήτων της, όπως ήδη επανειλημμένως έχει προταθεί από εμάς στον δήμο σας.

    Ίσως υπάρχουν και άλλες ανταγωνιστικές προς εμάς τεχνολογίες που δύνανται να το κάνουν αυτό, άλλα σίγουρα όχι τεχνολογία που βασίζεται σε βιολογική επεξεργασία κάθε μορφής και βαθμίδας αυτής. (Αν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, καθώς το e-mail μου είναι στο τέλος του εγγράφου).

    Όμως, στο video της παρουσίασης, ο αξιότιμος κ. μελετητής, παρουσίασε τεχνολογία βιολογικού καθαρισμού που απλά, είναι απαρχαιωμένη.

    Κύριε δήμαρχε, στις κατ ιδίαν συζητήσεις μας στο δημαρχείο για την ενημέρωση σας σχετικά με τις δυνατότητες της συγκεκριμένης νέας τεχνολογίας, κάτι το οποίο σωστά και με πλήρη διαφάνεια κάνατε, όπως κάνατε και με εκπροσώπους άλλων τεχνολογιών, διότι οι σωστές αποφάσεις παίρνονται μέσα από την γνώση, σας τόνισα ότι το σωστότερο από πλευράς Δήμου και εμμένω σε αυτό, είναι η δημιουργία ημερίδας με θέμα την επεξεργασία αστικών λυμάτων.

    Μέσω της διαλογικής συζήτησης των εκπροσώπων των τεχνολογιών και ακαδημαϊκών, που κανείς από εμάς δεν θα μπορεί να αναφερθεί σε ουτοπικά και ανεφάρμοστα μοντέλα διαχείρισης λυμάτων, διότι θα ομιλεί σε ακροατήριο που έχει γνώση του θέματος, η δημοτική αρχή, με πλήρη γνώση πλέον των ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΥΠΑΝΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ, θα προκρίνει την καλύτερη σύννομη τεχνολογία για την κατασκευή του ΚΕΛ.

    Όπως είναι αυτονόητο, εάν δεν γίνει αυτή η ημερίδα, η κατασκευή του ΚΕΛ Σαρωνικού δεν θα καλύπτεται από διαφάνεια, για την οποία είστε περήφανος ότι διαθέτετε.

    Σας ευχαριστώ
    Μάρκος Νινόλακης

    Κάτοχος 8 Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με το περιβάλλον.
    Εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Διαγωνισμό Ευρωπαίου εφευρέτη 2015.

    E-mail: watersafe2004@yahoo.gr

    • Ο/Η Πάνος λέει:

      Επειδή αναφέρεις την ηλεκτρολυτική σαν διαδικασία γνωρίζοντας πως υπάρχουν αλλοι 2-3 μεθόδοι που χρησιμοποιουνται στην Ευρώπη και Ιαπωνία. Θα ηθελα να παραθέσεις σε ποια πόλη, οικισμό χωριό χρησιμοποιειται αυτή η μεθοδος για να το ψαξω περισσότερο. Αλλά οπως ξέρεις, υποθέτω ότι είσαι μηχανικός περιββάλοντος με εφαρμογή στην πράξη και όχι ένας καθηγητής σε ένα πανεπιστήμιο που δεν έχει δει εργο με χώματα, λειτουργια κοκ! Αυτό που εβλεπα σε χώρες οπως Σουηδια και Φινλανδία πριν απο 30 Χρόνια, Γερμανία και Ολλανδια πριν απο 20 χρόνια και τώρα σε Βιεννη και Ελβετία είναι πως σε ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ το τονίζω δεν φαίνονται οι εγκαταστάσεις και από πάνω είναι γήπεδα τεννις, μπασκετ και βολλευ. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στον Δημος μας και εδώ είναι η εναντίωση. Με χλωριωση, Βακτήρια, Υπεριώδεις και με ηλεκτρόλυση οτιδήποτε και αν είναι θα δεις με Φωτοβολταικά , το νερό χρησιμοποιείται για πότισμα και ξεπλυμα των δρόμων. Πιστευεις οτι κατι τέτοιο θα γινει εδώ? Γιατι θα σου πω με βάση το εργο των καλυβιων-θορικου θα τελειώσει το 2060 φευγα, θα μεινουν τρύπες , θα είναι ενεργοβόρο και θα το κλεινουν το ρευμα οπως κάνουν πολλοι δήμοι στην Ελλαδα, και η μποχα οχι η μυρωδια θα παει συννεφο. Δεν αναφέρεις πως θα λυσεις το πρόβλημα του χαρτιου τουαλέττας που πετανε οι ασυνηδειτοι, τις σερβιέτες και θα βουλώνουν οι σωλήνες και τα επιμέρους αντλιοστάσια τα λαδια τηγανισματος αλλά και τα απορυυπαντικά χλωρίνες κοκ! Για να μην παρεξηγηθώ εχω μοτο “Εχθρός του καλού δεν έιναι το κακό αλλά το καλύτερο” και πάντα βλέπω απο 360 μοίρες μια τεχνική λύση σαν Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Αλλοι πάνε εξωτερικό και ψάχνουν για σουβλάκια και αλλοι οπως εγώ πως ελυσαν ενα πρόβλημα. Αλήθεια έχει υπολογίσει κάποιος πόσα κυβικά θα διαχειρίζεται το εργο η θα γίνει σαν την Ψυτάλλεια και τον Γαλλικο που ξεχειλιζουν οι δεξαμενες?
      Φιλικά
      Βουμβάκης Πάνος
      Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Υπολογιστών

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.