ΑΔΜΚΕ Σαρωνικού: Μια ετεροχρονισμένη παραίτηση

Την παραίτησή του υπέβαλε στις 8/2/2019 ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Δημοτικής Μονομετοχικής Κατασκευαστικής Εταιρείας Σαρωνικού (ΑΔΜΚΕΣ) κ. Μιχάλης Αδάμης. Την προεδρεία στην ΑΔΜΚΕΣ είχε αναλάβει ο κ. Αδάμης τον Φεβρουάριο του 2017, από τον κ. Μανόλη Χαρίτο, ο οποίος μετά την αντικατάστασή του ανέλαβε Αντιδήμαρχος, θέση που τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια κατείχε ο κ. Αδάμης.

Στο κείμενο που κατέθεσε ο παραιτηθείς Πρόεδρος, το οποίο διέρρευσε σε ένα μόνο τοπικό μέσο ενημέρωσης, αναφέρεται στο ιστορικό της διετούς θητείας του, στα χρέη που παρέλαβε από τον προκάτοχό του και στον «αγώνα», που όπως υποστηρίζει έκανε, για να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατούσε στην προβληματική και σκανδαλώδη δημοτική επιχείρηση.

Αναλαμβάνοντας την εταιρεία ο κ. Αδάμης, τον Φεβρουάριο του 2017 και αφού έκανε τον οφειλόμενο έλεγχο των υποχρεώσεών της, διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε μεγάλα προβλήματα και τεράστια χρέη, είχε ιστορικό κακής διαχείρισης. Παρ΄ όλα αυτά  αποδέχτηκε τον διορισμό του. (Διαβάστε σχετικά Καταχρεωμένη η Δημοτική – Κατασκευαστική εταιρεία του Δήμου Σαρωνικού)

Να σημειώσουμε ότι το 2014, είχε προηγηθεί παραίτηση του νεοδιορισμένου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΔΜΚΕΣ κ. Λύσανδρου Τσακιρίδη, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε πρόθεση από την νέα τότε Δημοτική αρχή, να ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές ο έλεγχος των οικονομικών της εταιρείας η οποία κατά γενική ομολογία λειτουργούσε με αδιαφανείς όρους, (Διαβάστε σχετικά Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Δ.Μ.Κ.Ε. Σαρωνικού κ. Λ. Τσακιρίδης)

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης είχε μιλήσει για κλείσιμο της «μαύρης τρύπας της ΑΔΜΚΕΣ, αφήνοντας αιχμές σε βάρος του προηγούμενου Προέδρου Βαγγέλη Ζακάκου και βέβαια του αμέσως υπεύθυνου Δημάρχου Πέτρου Φιλίππου. (Διαβάστε σχετικά Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σαρωνικού, κλείνει η μαύρη τρύπα αδιαφάνειας στην ΑΔΜΚΕΣ).

Ο κ. Αδάμης όμως ανέλαβε την εταιρεία χωρίς να θέσει οποιαδήποτε προϋπόθεση ελέγχου της, παρ΄ ότι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, είχε διαπιστώσει την κακή οικονομική και διοικητική κατάσταση.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ζητά να διενεργήσει έλεγχο στην ΑΔΜΚΕΣ, την  οποία όμως δεν συνάντησε ο κ. Αδάμης, αλλά ο Δήμαρχος και ο πρώην Πρόεδρος της ΑΔΜΚΕΣ κ. Χαρίτος. Τελικά μετά από πιέσεις της Επιθεωρήτριας εξαναγκάζεται ο κ. Αδάμης να της παραδώσει όλα τα σχετικά με την διαχείριση των μισθώσεων της παραλίας της Αναβύσσου στοιχεία. Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Αδάμης δεν παραιτείται.

Αλλά ούτε τον Δεκέμβριο του 2017 παραιτείται ο κ. Αδάμης, όταν από την ΑΔΜΚΕΣ διέρρεαν τιμολόγια για την σκανδαλώδη αγορά 8 τόνων ντομάτας και 3.500 αγγουριών, , επί προεδρίας Χαρίτου, που είχε προμηθευτεί η εταιρεία,  μόνο για μια καλοκαιρινή περίοδο, για τα δύο αναψυκτήρια (Πέτρινο Αναβύσσου και Στέκι Λαγονησίου), αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ ακάλυπτα τιμολόγια σε προμηθευτές.

Τα φαινόμενα διάλυσης στην ΑΔΜΚΕΣ είχαν αρχίσει να βγαίνουν στη δημοσιότητα, όταν ο κ. Αδάμης, παρ΄ ότι ο Πρόεδρος απείχε από τις ψηφοφορίες του Διοικητικού Συμβουλίου ή ακόμα όταν καταψήφιζε εισηγήσεις, οι οποίες υλοποιούνταν παρά την διαφωνία του. Αυτές αφορούσαν τις απευθείας αναθέσεις των καντινών των Αλυκών Αναβύσσου, στους υπάρχοντες διαχειριστές, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία. Αλλά ο κ. Αδάμης ούτε τότε παραιτήθηκε. (Διαβάστε σχετικά  Στη δίνη του κυκλώνα η Δημοτική Εταιρεία του Σαρωνικού (ΑΔΜΚΕΣ) 

Στο διάστημα αυτό διέρρεαν από την ΑΔΜΚΕΣ στον Αττικό Παρατηρητή (Ιούνιος 2018), πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου και μισθωτήρια συμβόλαια, που είχε συνάψει ο κ. Μανόλης Χαρίτος και αφορούσαν καντίνα στην Παλαιά Φώκαια και αποδείκνυαν την κάκιστη έως σκανδαλώδη μίσθωση παραλίας από τον προηγούμενο πρόεδρο. Προηγουμένως είχαν ακυρωθεί αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΜΚΕΣ, με τις  οποίες ο προηγούμενος Πρόεδρος είχε μειώσει αυθαίρετα το μίσθωμα στην ίδια καντίνα στο Θυμάρι της Παλαιάς Φώκαιας (Διαβάστε σχετικά Μισθωτήρια συμφωνητικά καντινιέρη, που «καίνε» τον πρ. Πρόεδρο της ΑΔΜΚΕΣ κ. Χαρίτο)  Αλλά ο κ. Αδάμης ούτε γι΄ αυτά δεν παραιτήθηκε!

Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου επανειλημμένα είχε ζητήσει  από τον κ. Αδάμη (Δεκέμβριος του 2017), σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, να ενημερώσει για την κατάσταση, οικονομική και διοικητική που επικρατούσε στην ΑΔΜΚΕΣ. Ο ίδιος μονίμως απέφευγε να τοποθετηθεί, ενώ ακουγόντουσαν διάφορες δικαιολογίες για την αφωνία του. Σε κάποια από αυτές τις συνεδριάσεις, ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μιχάλης Αδάμης, «μάζευε ελιές και τις έλιωνε στο ελαιοτριβείο του» και δεν είχε χρόνο να παραβρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να απαντήσει στις καυτές ερωτήσεις για την εταιρεία στην οποία προέδρευε. 

Και σε όλες αυτές τις δολιχοδρομίες, έβρισκε ως αρωγό την Πρόεδρο κα Μαρία Κόλλια, η οποία είχε επίσης άλλες προτεραιότητες προς συζήτηση στις τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταθέτοντας προς το απροσδιόριστο μέλλον την ενημέρωση των μελών του και των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Αδάμης όμως ούτε τότε δεν είχε σκεφτεί να παραιτηθεί, συμβάλλοντας συνειδητά στην απόκρυψη της τραγικής κατάστασης της εταιρείας.  (Διαβάστε σχετικά Αγωνιώδης προσπάθεια να μην συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα «ΑΔΜΚΕΣ»

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν, τον Οκτώβριο του 2018, ο κ. Αδάμης εξαναγκάστηκε να κάνει την ενημέρωση που ζητούσε η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και να αναφερθεί σε όλα όσα παραθέτει και στην επιστολή παραίτησής του. Αναφέρθηκε στα χρέη της ΑΔΜΚΕΣ προς ιδιώτες επαγγελματίες, αλλά και στα πρόστιμα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που είχαν επιβληθεί λόγω της κατάληψης της παραλίας της Αναβύσσου. (Διαβάστε σχετικά 337 χιλ. από πρόστιμα οφείλει η ΑΔΜΚΕΣ – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού 24/10/2018)  Όμως ούτε τότε δεν παραιτήθηκε ο κ. Αδάμης, αφού μάλιστα είχε αποτύχει παταγωδώς  να «συμμαζέψει» και να «εξυγιάνει» την εταιρεία, παρά τις δήθεν «αγωνιώδεις» προσπάθειές του.

Τα κίνητρά του κ. Αδάμη να παραμείνει στην θέση του Προέδρου της ΑΔΜΚΕΣ, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες που έφταναν στη δημοσιότητα και παρ΄ ότι ο ίδιος διαφωνούσε και καταψήφιζε τις εισηγήσεις που προφανώς ερχόντουσαν από τον Δήμο, είναι άγνωστα, ή μάλλον μπορούμε να τα φανταστούμε. Δεν μας πείθει όμως υποστηρίζοντας ότι παρέμενε προσπαθώντας να εξυγιάνει την εταιρεία. Δεν είχε και τα απαιτούμενα προσόντα για να το υλοποιήσει. Θα περίμενε κάποιος ότι στο κείμενο παραίτησης, θα παρέθετε και τις προτάσεις που κατέθεσε (εάν κατέθεσε) στον Δήμαρχο ως κύριο μέτοχο της εταιρείας, για το πώς έπρεπε να εξυγιανθεί η ΑΔΜΚΕΣ. Θα έπρεπε να ζητήσει π.χ. τον διορισμό Ορκωτού λογιστή για τον έλεγχο διαχείρισης της εταιρείας από τον κ. Χαρίτο και τους προηγούμενους Προέδρους Ζεκάκο – Καραγιάννη. Να απειλήσει με παραίτηση εάν δεν γινόταν δεκτό και να παραιτηθεί όπως έκανε ο κ. Λύσσανδρος Τσακιρίδης. Τέλος να στείλει στη δικαιοσύνη τα στοιχεία της κακοδιαχείρισης που διαπίστωσε.

Δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι τα κίνητρά του ήταν ταπεινά, δηλαδή η συνέχιση καταβολής της  μη ευκαταφρόνητης αποζημίωσής του από την εταιρεία.  

Παραιτήθηκε τώρα ο κ. Αδάμης, λίγο πριν τις Δημοτικές. Πάλι καλά θα λέγαμε, γιατί θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και να αποζημιώνεται ανελλιπώς, όπως έκαναν προηγούμενοι απ΄ αυτόν στην ίδια θέση.

Ευχόμαστε να μην τον δούμε ως υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο,
αυτή τη φορά με άλλον συνδυασμό. Να αποχωρήσει επιτέλους από το πολιτικό σκηνικό, ως ελάχιστο δείγμα αυτοκριτικής.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.