Έρευνα MRB: Απαισιοδοξία για το μέλλον και φυγή νέων

Έρευνα MRB: Απαισιοδοξία για το μέλλον και φυγή νέων
Κλίμα απαισιοδοξίας κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των πολιτών, με διάχυτα τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής»

Η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό 87,2%, πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε γενικά στη χώρα αρκετά ή πολύ άσχημα, ενώ ιδιαίτερα οι νέοι επιλέγουν το δρόμο της φυγής. 
Οι Eλληνες θεωρούν ως τα τρία βασικότερα προβλήματα την ανεργία (65,3%), τις φορολογικές επιβαρύνσεις (47,3%) και το σύστημα υγείας και περίθαλψης (35,2%). 
Αν και παρατηρείται μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, το 59,4% των πολιτών δηλώνει ότι το εκφράζει περισσότερο η οργή, το 49,7% η ντροπή και το 38,6% ο φόβος, ενώ μόλις το 20,5% απάντησε η ελπίδα, το 6,4% η περηφάνια και το 4% η σιγουριά. 
Έξι στους δέκα πολίτες (61,2%) δεν πείθονται από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και θεωρούν σε ποσοστό 38,1% αρκετά πιθανό να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα, ενώ «πολύ πιθανό» απάντησε το 23,1%. Στην αντίπερα όχθη, το 27,4% είναι κοντά σε όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, θεωρώντας το 19,5% ότι είναι «λίγο πιθανό» να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ «καθόλου» υποστήριξε το 7,9%. 
Το ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο από την έρευνα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, που είναι και στις πιο παραγωγικές ηλικίες, δεν βλέπουν προοπτική στη χώρα και εάν τους δινόταν η ευκαιρία να φύγουν από την Ελλάδα θα την εγκατέλειπαν σε ποσοστό 34,3%, με το μελανό σημείο να είναι το γεγονός ότι στις ηλικίες 18-24 η τάση φυγής είναι στο 70,2% και μεταξύ 25-34 στο 49,8%.
Έξι στους δέκα περίπου θεωρούν ότι η χώρα το καλοκαίρι του 2018, μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, «σίγουρα θα χρειαστεί» ή «μάλλον θα χρειαστεί» να υπογράψει και νέο Μνημόνιο. 
Τέλος, η ελληνική κοινωνία, κατά πλειοψηφία 32,4%, εμπιστεύεται τη Ρωσία για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα (απάντησαν «μάλλον και σίγουρα την εμπιστεύομαι»). Στη δεύτερη θέση από πλευράς εμπιστοσύνης είναι η Γαλλία (30,1%), ακολουθεί η Αγγλία (19,8%), η Κίνα (19,1%), ενώ Γερμανία και ΗΠΑ είναι στο 13,3%. 

»» Αναλυτικά η έρευνα της MRB

Πηγή: in.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.