Ο Βούτσης “αδειάζει” τον Βαρουφάκη: Τι είπε στους δημάρχους για ΚΑΠ, προσλήψεις – Ποιος θα ελέγχει οικονομικά, νομιμότητα αποφάσεων

Τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη “άδειασε” ενώπιον των εκπροσώπων των δημάρχων της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

“Δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των ΚΑΠ και αντικατάστασης τους από δημοτική φορολογία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο το γνωστό tweet του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο, κινούμενος στην ίδια “γραμμή” κύματος με τον Στέφανο Μάνο,  τάχθηκε υπέρ της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ. Μάλιστα, τόνισε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων στα, προ των τελευταίων, περικοπών επίπεδα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ο κ. Βούτσης δεσμεύθηκε:

– Για την για την άμεση κατάργηση των περικοπών «4+5+1» = 10% που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη  Βουλή την τελευταία μέρα πριν προκηρυχθούν εκλογές.

– Να εξετάσει τη δυνατότητα των Δήμων να πραγματοποιούν προσλήψεις στις υπηρεσίες τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα τους τα τελευταία χρόνια

-Να προχωρήσουν άμεσα οι συμβάσεις έργου κοινωφελούς εργασίας, τα γνωστά «πεντάμηνα». Πρόσθεσε, πάντως,  ότι για να μη χαθεί η χρονιά αυτή είναι η τελευταία φορά που θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα με αυτό τον τρόπο, καθώς πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του θεσμού ώστε να βελτιωθεί ασφαλιστικά και οικονομικά η θέση των απασχολούμενων ή και να αυξηθεί η διάρκεια των συμβάσεων

-Την κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και τη πραγματοποίησης των ελέγχων στους Προϋπολογισμούς των δήμων από υπηρεσία του υπουργείου και με βασική αρχή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στους αιρετούς.  Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι διοικητικές δομές του υπουργείου Εσωτερικών -τις οποίες διευκρίνισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα- σε συνεργασία με τους δήμους θα φροντίσουν έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν οι προϋπολογισμοί. Και αυτό θα γίνει μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των επιλογών των δήμων, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που προϋπέθετε το Παρατηρητήριο.

-Την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που όπως είπε θα λειτουργεί «χωρίς να υπάρχει ίχνος ελέγχου σκοπιμότητας”, για τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων των Δήμων που ασκούσε μέχρι τώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Ο κ. Βούτσης ζήτησε επίσης από τους δημάρχους να μελετήσουν και να υποβάλλουν πρόταση για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ  εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα των δημάρχων να υπάρξει οικονομική στήριξη των κοινωνικών δομών των δήμων.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, συμφωνήθηκε η ΠΕΔΑ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείρισή του και να έχει άποψη στον προγραμματισμό του.

Πέραν των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε πολύ θετικά στο έργο των Δήμων τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική πολιτική και τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί συχνά άδικες επιθέσεις και μάλιστα με σκοπιμότητα, για να δικαιολογηθούν επικοινωνιακά οι μεγάλες περικοπές πόρων που έχει υποστεί.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αττικής και την ΠΕΔΑ, προκειμένου να μη δημιουργηθούν πολλές, αλληλοκαλυπτόμενες δομές.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.